İşletmenizi çevrimiçi olarak büyütmek için ihtiyacınız olan şey nedir? Yanıtı çok basit; trafik. Her işletmenin daha fazla trafik almasının en hızlı yolu reklamcılıktır. Dijital reklamcılık, çok inçli bir oyundur. Reklam dönüş oranlarınızdaki küçük değişiklikler, kâr elde etmeniz için büyük iyileştirmeleri tetikleyebilir güçtedir. Google ve Facebook’a tek bir tıklama için onlarca dolar ödediğinizde, insanları cezbedecek ve tıklamaya ikna edebilecek bir reklam metni yazmanız çok önemlidir. Peki görsel mi, yoksa metinsel anlamda mı daha güçlü olmalısınız? Etkili reklam metni hazırlamak için nelere dikkat etmeniz gerektiğini biliyor musunuz? Bir reklam metninde yapılması ve yapılmaması gerekenler hakkında bir bilginiz var mı? Haydi, birlikte bu konuları yakından inceleyelim.
Bu yazımızda, size mükemmel bir reklam metni yazmak için kullanabileceğiniz dört güçlü taktikten bahsedeceğiz.
1# Kullanıcılara İhtiyaçlarını Nasıl Karşılayacağınızı Gösterin
Konu reklam başlıkları yazmaya geldiğinde, çoğu uzmanın ilk tercihi anahtar kelimeleri eklemektir. Peki sizce anahtar kelimelerden oluşan bir metin başarılı bir reklam için yeterli midir? Reklama denk gelen her bir kişinin dikkatini çeken ilk şey görsel mi, yoksa metin midir? Bu konu yıllardır tartışılır durur. İlk önce hangisinin dikkat çekeceği ise kişiden kişiye değişkenlik gösterebilir. Örneğin; bazı sosyal medya kullanıcıları metin odaklı içeriklere ilgi gösterdiği ve uygulamanın hangi kısmında metnin olduğunu ezberlediğinden; farkında olmadan ilk önce metnin olduğu yere dikkat eder. Bazı kullanıcılar ise her zaman görselin ilgisini çekip çekmediğine dikkat eder, merak ettiği görseli görmek için tekrar geri dönüş yapıp reklam inceleyebilir. Sonuç olarak, sosyal medya veya Google reklamlarında ilk dikkat çeken şeylerden biri paylaştığınız metindir.
Teklif verdiğiniz anahtar kelimeleri kullanmak, kalite puanı için önemli olsa bile, rakipleriniz aynı anahtar kelimeleri kullandığında, beklediğiniz oranda dikkat çekemezsiniz. Reklam metninin etkili ve daha dikkat çekici olması için, başlığınızın reklamı gören kullanıcıların nihai hedefini yansıtması gerekir. Çünkü insanlar bir reklamın tüm doğru anahtar kelimeleri barındırmasına değil, sorunlarının ne kadarını çözdüğüne ya da ihtiyaçlarını nasıl karşıladığına bakarlar. Bu yüzden de bir reklam oluşturmadan önce, insanların ne istediğini ve başlığınızda buna nasıl vereceğinizi düşünmeniz gerekir. Örneğin; ikinci el kitap satışı yapan bir işletme ya da girişimde yer alıyorsunuz diyelim ve “kitap sat” anahtar kelimesinin reklamlarına birlikte göz atalım.
Yazarlar ve yayınevleri dışında, bu anahtar kelimeyi arayan çoğu kişi, kitaplarını hızlıca nakit paraya çevirmek isteyen öğrenciler ve okuyuculardır. İlk reklam örneğinin odak noktası: bu sitede ikinci el kitap alabilir ya da satabilirsin. Hizmetini en kısa ve çarpıcı şekilde yansıtan bu örnek; ihtiyacınız olan hizmeti sunmaya hedefli, tıkladığınızda sizi farklı bir şeye yönlendirmeyeceği izlenimi veren bir metin tercih etmiştir. Siz de benzer bir şekilde ürününüzü ya da hizmetinizi dolaysız yoldan anlatan etkili bir reklam metni yazarak reklam vermeyi deneyin. Reklam sonucunda kullanıcıların alışkanlıklarını ve size geri dönüşlerini inceleyin.
2# Duygusal tetikleyicileri dahil edin
İnsanlar, internet dünyasında bir sorun için hangi çözümlerin ve hizmetlerin olduğunu keşfetmek için gelişigüzel bir şekilde gezinirler. Sosyal medya hesaplarınızı veya web sitenizi ziyaret eden bu kullanıcıları harekete geçirebilirsiniz. Bunu yapmanın yollarından biri de duygusal tetikleyicilerdir. İnsanlar yalnızca mantığa dayalı kararlar vermezler. Bazen de duygularıyla hareket ederler. Eğer okudukları ya da gördükleri şeye karşı güçlü bir duygusal tepki (heyecan, sevinç, hüzün, korku, öfke, tiksinme gibi) verirse harekete geçerler. Bir reklam üzerinden gelen kullanıcı, işletmenize yanıt niteliğinde iletişim kurabilir. Bu sosyal medya postunun altına yorum bırakmaları ya da bir blog yazısına yanıt vermeleri kadar olağan bir şeydir. Yine örnek ve aktif bir reklamla ilerleyelim:
Bu reklamların çoğu, sunulan hizmetleri açıkça ifade etmektedir. Ortak noktaları ise; konumları ya da fiyatları hakkında direkt olarak bilgi vermemeleridir. Bu yüzden de ilk bakışta aralarındaki fiyat-performans farkını görmek pek de mümkün değildir. Sundukları hizmetler ve hitap ettiği kitleler birbirinden farklı olması ise kuvvetle muhtemeldir. Pandemi dolayısıyla evde antrenman hizmeti verdiği sunan, freelance iş imkanı sağlayan ve spor salonuna davet eden 3 farklı reklam modeli de bu yüzden alt alta görülmektedir.
Şimdi ise daha hedef kitle odaklı, etkili bir reklam metni inceleyelim:
Bu reklam örneğinin işe yaradığına eminiz! Çünkü, sadece “estetik” kelimesiyle karşımıza ilk sıralarda çıkan bu reklamda en büyük sorunlar ele alınıyor: cilt bakımı, kilo problemi, lazer epilasyon gibi her yaştan tüm kadınların ihtiyaç duyduğu üç şeyin bir arada olması ve sonuç olarak kendilerini iyi hissetmeleri bazı sihirli kelimeler tercih edilmiş. İnternette, estetik dünyasına dair en çok aranan hizmetleri kısa bir cümleye sığdırmış, 20 yıllık tecrübelerine güvenmelerini istemiştir. Danışmanların sizlere, yani hastalarıyla/müşterileriyle bir deneme seansı yapacağının altını çizen bu reklamın alt metni, çok daha duygusal bir tepkiyi tetikliyor. Reklam metninizi nasıl daha duygusal hale getirece
Müşterinizin kim olduğunu belirleyin. Kendinizi bir reklam metni hazırlarken o müşterinin yerine koyun ve nasıl arama yapacağından, metni okuyunca ne anladığına kadar tüm süreçleri objektif değerlendirin. Gerekirse, ikinci bir gözün görmesi için reklam metninizi iş arkadaşlarınıza danışın. Bu şekilde, o müşteriye hitap etmek için gerekli cümleleri hazırlayın ve ekibinizin onayına sunun.
Çünkü, diğer reklam metinlerinde sadece “20 yıllık tecrübemize güvenin” yazısı yer alıyor ve hizmetleri, fiyatları, yeri ya da iletişim numaralarına açıklamada yer verilmemiş. Müşterilerinizin markanızı olumsuz bir duyguyla ilişkilendirmesini istemediğiniz için bu tepkiyi mesajınızın geri kalanıyla dengelemeye dikkat etmelisiniz. Bunun yerine, korkuyu veya endişeyi çözmeye odaklanın.
3# Reklam Metni için Özelliklere Değil Faydalara Odaklanın
Kısaca özetlemek gerekirse; markanızın ne kadar harika olduğunu belirterek zaman kaybetmeyin. Bunun yerine, olumlu yorumlar gelmesine sebep olacak şekilde ürün ya da hizmetinizden faydalanmalarına yol açın. Site ya da sosyal medya ziyaretçilerinize markanızın veya ürününüzün/hizmetinizin yaşamlarını nasıl iyileştireceğini anlatarak harekete geçmelerini sağlayın. Örneğin; “X markasının kabanına sahip olun!” demek yerine; “ Kışın en soğuk günlerine rakip, kalitesi ise rakipsiz X kabanlar şimdi indirimde!” gibi bir söylem tercih edin. Tabi bundan önce -sen ya da -siz dillerinden hangisinin kitleniz için ideal olduğuna karar vermeniz ve buna uyumlu tüm dijital varlıklarınızda iletişim gerçekleştirmeniz gerekmektedir. Zaman dilinizi güncelleyebilir, geri dönüşlerle bu kararın ne kadar olumlu etki edeceğine dair ekiplerinizi de brif’leyebilirsiniz.
Yine bir örnek verelim:
İlk reklam özel isimlendirilmiş bir hizmet türü dikkatimizi çekmekte. Alt metninde ise bizi harekete geçirmesi muhtemel bir soru ile giriş yapıldığını görüyoruz. Ziyaretçinin, evcil hayvan masraflarından tasarruf edip koruma altına alabileceğine dair bir söylem tercih edilmiştir. İkinci reklamda ise yarım kalan , belirsiz ve ihtiyaç duyduğumuz faydaya dair bir açıklamaya yer vermeyen reklam metni görmekteyiz. Bu durumda sizin tercihiniz hangi işletmeden yana olur?
4# Kısa Süreli Reklam Kampanyalarında Detaylara Dikkat Edin
Süre sınırı olduğunu belirten bir söylem, geri sayım yapan ya da sitenizin en başında ne kadar zaman geçtiğini söyleyen kocaman bir sayaç, insanlar üzerinde psikolojik baskı yaratır. Diğer yandan da bu gerçekten işinize yarayabilir. Çünkü, bu tür reklamlarda insanlar bir şeyleri kazanmaktan ziyade, kaybetme fikrine motive olur ve zaman sınırları içerisinde harekete geçme ihtiyacı hisseder. Bu da daha fazla insanın, aynı anda tıklama olasılığını artıran bir yöntemdir. Kısıtlı bir zamanda geçerli kampanya fiyatları, kişinin bir an önce harekete geçmesi için yoğun mesaj verir. Örneğin; derin stoklu bir ürün, bitmediği halde üzerine “Tükenmek Üzere” metni eklemek, siteyi her ziyaret edişinde karşılaşan kullanıcıların sinirlerini bozabilir, markaya artık itici gözüyle bakabilir. Satışın yakında biteceğini göstererek, harekete geçmeye zorlayan bir kıtlık duygusu yaratabilirsiniz. Bu yüzden kısa süreli reklamlarınızda söylemlerle harekete geçirmek yerine, sinirleri gerecek bir reklam çalışması yapmamaya özen gösterin.
Unutmayın; günümüz dünyasında çevrimiçi rekabet oldukça yoğun ve çekici reklamlar yazmak , dönüşümleri artırmak için güçlü bir araçtır. Zaman ve pratik gerektirse de, yukarıdaki ipuçlarını takip etmek rekabette öne geçmenize yardımcı olacaktır. Daha fazlası için bloğumuzu takip edebilir, etkili bir reklam için sosyal medya ajansı İçerik Planı’nın uzman ekipleriyle çalışabilirsiniz.