Dijital Reklam Performans Takibi için Uyarılar Nasıl Oluşturulur?

Dijital Reklam Performansı

Dijital Reklam Performans Takibi için Uyarılar Nasıl Oluşturulur?

İçindekiler

Google, Facebook, Instagram, Twitter gibi platformlar üzerinden yayınlanan reklamlar dönüşüm ve optimizasyon bakımından büyük avantajlara sahiptir. Bu reklamların gösterdiği performansı kolaylıkla görüntüleyebilir ve çalışmalarınızı iyileştirmenizi sağlayacak veriler elde edebilirsiniz. Dijital reklam performans takibi için oluşturduğunuz uyarılar, reklamlarınızın ulaştığı kitle hakkında bilgi sahibi olmanıza yardımcı olacaktır.

Dijital Reklam Nedir?  

İnternet ortamında yani web siteleri, arama motorları ve sosyal medya mecralarında yapılan ürün ve hizmet reklamları dijital reklam olarak tanımlanır. Haber siteleri, sosyal medya platformları, arama motorları, banner alanları bu reklamların en fazla yapıldığı yerler olarak bilinmektedir. Konvansiyonel reklamların aksine dijital reklam çalışmaları bütçe optimizasyonu bakımından geniş seçenekler sunar. İyi kurgulanmış bir reklam çalışmasıyla, markanızı zaman ve bütçe tasarrufu sağlayarak etkili kılabilir, ürün ve hizmetlerinizi geniş kitlelere ulaştırabilirsiniz.

Dijital mecralarda yaptığınız reklam çalışmalarında doğrudan bireylere hitap etme şansınız vardır. Çünkü bu reklamlar, kişilerin beğendikleri sosyal medya sayfalarına, yaptıkları aramalara ve gezindikleri sitelerden elde edilen çerez (cookie) verilerine göre gösterilir. Örnek vermek gerekirse, seyahat ile ilgili aramalar yapan, seyahat bloglarını takip eden bir kullanıcının karşısına seyahat acentelerinin verdiği reklamlar çıkacaktır. Markanız ile ilgilenme eğilimi bulunan insanlara doğrudan ulaşarak etkili çalışmalar yürütebilirsiniz.

Sosyal medyada, arama motorlarında ve diğer online mecralarda görülen reklamlar tüketici davranışları üzerinde yüksek etkiye sahiptir. İnternet, tüketicilerin karar alırken kullandığı bir mecradır; herhangi bir ürün ya da hizmete ihtiyaç duyan tüketiciler karar almadan önce arama motorlarında ya da sosyal medya mecralarında araştırma yaparlar. Dijital reklam çalışmalarıyla tüketicilerin satın alma kararlarını markanız lehine etkileyebilirsiniz.

Dijital Reklam Performansı Ne Demek?    

İnternet reklamları spesifik amaçlar doğrultusunda verilir. Reklamların marka bilinirliği, aplikasyon indirme, hedef kitle erişimi, görünürlük ve doğrudan ürün satışı gibi farklı amaçları olabilir. Bu reklamların başarı oranları da belli kırılımlarla ölçülür. Örnek vermek gerekirse, ürün satışı odaklı bir reklam yayınladıysanız, bağlantıya tıklayan fakat ürünü satın almayan kullanıcıların oranını da başarı istatistiklerine eklemeniz gerekir. Performans; reklamlardan elde edilen bu dönüşümlerin toplamıdır.

Reklam araçları performans hakkında detaylı bilgi vermekte ve raporlar hazırlamaktadır. Reklamlarınızı iyileştirmek ve hedef kitlenize ne ölçüde ulaştığınızı görmek için performansınızı kontrol etmeniz gerekir. Reklam performansınızı yaş, cinsiyet, lokasyon, ilgi alanı ve kullanılan cihaz gibi farklı kırılımlara göre inceleyebilir ve reklamlarınıza en çok kimlerin ilgi gösterdiğini bu şekilde anlayabilirsiniz.

Sonuç olarak; dijital mecralarda yapılan reklamlardan elde edilen dönüşümler dijital reklam performansı olarak tanımlanır. Reklama gösterilen her etkileşim performansın parçasıdır ve başarı grafiğinde yer edinmelidir.

Dijital Reklam Performansı Takibi Ne Anlama Geliyor?  

İnternet reklamlarında bütçe kullanımı konvansiyonel reklam çalışmalarına göre oldukça farklıdır. Google, Facebook, Twitter gibi platformlar başta olmak üzere birçok reklam mecrasında bütçelendirme tamamen performansa bağlıdır. Reklam için harcanan bütçe –belli alt limitlerin olması koşuluyla- tamamen gösterilen performans uyarınca belirlenir. Bu bakımdan, bütçe kontrolü ve takibinin dijital reklam performansı takibi için en önemli kriter olduğunu söyleyebiliriz.

Reklamlardan gelen dönüşümleri, bütçe optimizasyonunu ve reklamların ulaştığı kitlenin demografik kırılımlarını takip etmek performans takibi olarak tanımlanabilir. Reklam panellerinde ve üçüncü parti uygulamalarda bu kırılımların takip edilmesi için veriler oluşturularak raporlar hazırlanmaktadır. Her reklam türü ve amacı için farklı veriler oluşturulur. Örnek vermek gerekirse, bağlantıya yönlendirilen reklamlarda kaç kişinin tıkladığına dair raporlar gösterilirken video reklamlarında izleme süreleri dâhil edilir.

Dijital Reklam Performans Ölçümü: Google Ads  

Google Ads ile Adsense optimizasyon olan web sitelerinde, arama motorlarında, videolarda ve aplikasyonlarda reklam verebilirsiniz. Google Ads, kullanıcı verileriyle optimize edilmiş reklamlar yayınlar. Kullanıcılara yaptıkları aramalar ve ziyaret ettikleri web siteleriyle ilişkili reklamlar gösterir. Dolayısıyla marka, ürün ve hizmetlerinizi doğrudan hedef kitleye ulaştırmak için Google’ın dijital reklam aracı olan Google Ads’i güvenle kullanabilirsiniz. Zamandan ve masraftan tasarruf etmenizi sağlayan bir araç olmakla birlikte bütçeyi en iyi ve optimize biçimde kullanmanıza yardımcı olur.

Google Ads reklam raporlaması açısından da etkili bir araçtır. Reklam dönüşümleriyle ilgili detaylı veriler göstererek raporlar hazırlamanızı sağlar. Raporlarınızı görmek istediğiniz verilere göre düzenleyebilir ve optimize edebilirsiniz. Google Ads reklam performansınızı detaylı kırılımlarla görmenize yardımcı olur. Reklamlarınızın amacına ne ölçüde ulaştığını Google’ın Dijital reklam aracı sayesinde detaylı veriler ile görebilirsiniz.

Performans takibi için Google Ads’in ölçüm araçlarını kullanırken reklam verme amacını göz önünde bulundurmanız faydalı olacaktır. Google Ads, tıklama sayısı, gösterim sayısı gibi birçok farklı veriyi tutmaktadır. Diğer yandan reklama ilgi gösteren kullanıcıların lokasyonu ve demografik özellikleri ile ilgili bilgileri de edinebilirsiniz. Reklamlarınızın istediğiniz amaca ve kitleye ulaşıp ulaşmadığını Google Ads’in performans ölçüm amacıyla görebilirsiniz.

Dijital Reklam Performans Ölçümü: Google Analytics 

SEO, dijital reklam çalışmaları için önemli bir kriterdir. Dolayısıyla performans ölçümü yaparken arama motorlarındaki sıralamanızı da göz önünde bulundurmanız gerekir. Google Analytics, etkili bir trafik ölçüm aracı olarak Google Arama sonuçlarındaki performansınızı detaylı metrikler ile öğrenmenizi sağlar. Google Analytics ile reklam linklerinize gösterilen etkileşimleri detaylı biçimde ölçümleyebilir ve performansınızı iyileştirecek verileri edinebilirsiniz.

Analytics ölçüm aracı yalnızca sitenize yönelen trafiğin niceliği hakkında bilgi vermez. Trafiğin hangi zamanlarda artıp azaldığını, hangi kaynaklardan geldiğini ve hangi arama sonuçlarının yönlendirme sağladığını da gösterir. Örnek vermek gerekirse; belli bir zaman diliminde yürüttüğünüz dijital reklam kampanyalarının ne kadar etkili olduğunu görmek için o zaman dilimi aralığındaki analytics raporlarını inceleyebilirsiniz.

Seo temelli bir performans ölçüm aracı olan Analytics ile reklam bağlantılarına yönelen trafiği detaylı kırılımlar ile analiz edebilirsiniz. Dijital reklam performansı hakkında bilgi edinmenizi sağlayacak gerçekçi ve detaylı veriler sunan Analytics aynı zamanda trafik kaynaklarını ve reklam bağlantılarına ilgi gösteren hedef kitlenin demografik özelliklerini incelemenize de yardımcı olur.

Dijital Reklam Performans Ölçümü: Facebook Reklamları  

Facebook, günümüzde en çok kullanılan reklam araçları arasındadır. Facebook’un reklam paneli üzerinden hem Facebook hem de Instagram reklamlarını yönetebilir ve dijital reklam sonuçları hakkında detaylı bilgi edinebilirsiniz.

Facebook reklam aracı yalnızca etkili reklamlar oluşturmanıza yardımcı olmaz. Aynı zamanda yayınladığınız reklamlar ile ilgili detaylı raporlar sağlar. Reklamların dönüşümleri, eriştiği hedef kitlenin demografik özellikleri gibi konularda detaylı veriler sağlayarak performans ölçümüne ciddi anlamda yardımcı olur. http://business.facebook.com adresi üzerinden daha önce vermiş olduğunuz reklamları görüntüleyebilir ve raporlar oluşturabilirsiniz.

Reklam verme amacı Facebook dijital reklam raporları için önemli bir etkendir. Yaptığınız kampanyaların performansını ölçerken amacı göz önünde bulundurmanız gerekir. Trafik amaçlı bir kampanya yürüttüyseniz, sitenize tıklayan kullanıcı sayısını temel veri olarak değerlendirebilirsiniz. Fakat reklamınızın amacı marka bilinirliğiyse gönderilerinize herhangi bir etkileşim gösteren kişilerin sayısı daha önemli bir veri olacaktır. Performans, reklam verme amacına göre ölçülür ve performanızın niteliğini amacınıza ne kadar ulaştığınız belirler.

Facebook dijital reklam ölçüm aracı ile Facebook ve Instagram üzerinden yayınladığınız reklamları ölçümleyebilir, reklam performansınızı iyileştirecek detaylı veriler ve raporlar edinebilirsiniz. Markalara bir çok avantajı sağlayan sosyal medya çalışmaları için profesyonel sosyal medya ajansı hizmetimizden faydalanabilirsiniz.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin