1. Hedef kitleniz için kısa bir beyin fırtınası yapın.
Kimin için içerik oluşturuyorsunuz? Onlar için en ilginç olan nedir? Neden sizi takip etmeliler? Onlar kim? Peki ya siz, siz kimsiniz? Sizi bir araya getiren mesajlar neler olabilir? Nerede yaşıyorlar? Size kolaylıklar erişebilirler mi? Hangi kanalları tercih ediyorsunuz? Sizden beklentileri neler? gibi gibi pek çok soruyu kendinize ve ekip içerisinde birbirinize mutlaka sormalısınız. Çünkü açıklarınızı, eksikliklerinizi ya da göremediğiniz detayları keşfetmek için soru-cevap stili oldukça verimlidir.
2. Geçmiş içerikleri incelemek için takviminizde zaman ayırın.
Şu soruların yanıtlarını bulmaya çalışın ve unutmamak için her zaman not edin: En çok etkileşim alan, en az etkileşim alan veya ticari sonuçlar elde ettiğiniz içerikler neler? En iyi performans gösteren gönderileriniz arasındaki ortak konular neler? Bunları bilmek lazım.
Geçmiş geçmişte kalır mı? Hiç sanmıyoruz. Geçmiş içerikleriniz, sizlere nerede ve hangi konu başlıklarıyla ivme yakaladığınızı hatırlatır. Aynı zamanda, kullanıcıların hangi konulara daha çok ilgi gösterdiğini ifade eder. Ek olarak; yeni devraldığınız bir sosyal medya hesabının geçmişini incelemek, belki de sadece sizin fark edeceğiniz bazı eksiklik ya da hataları da gösterebilir. Profilinizin görünümünü ve içeriklerin bütünlüğü için, geçmiş içeriklerinizi ara ara kontrol etmekte fayda var.
3. Alanınızdaki rekabete ve etkileyicilere göz atmak için zaman ayırın.
Araştırma yaparken karşınıza çıkan tüm içerik fikirlerini ise unutmamak için yazın.
Bazen, bir kimyasal ürün satışı üzerine tanıtım yapan sosyal medya hesabı dahi, ulaşım sektöründe yer alan bir marka hesap yöneticisine ilham verebilir. Çünkü ilhamın ve aynı fikri farklı formatta yorumlamanın sırrı sosyal medya uzmanının zihninde saklıdır.
4. Bu yıl hangi platformlara odaklanacağınıza karar verin. Düşünün:
Hedef kitlenizin olma olasılığı en yüksek nerede?
Ufak gibi görülen, ancak oldukça can alıcı bir detay daha! Doğru platform tercihi, kitlenizin olduğu yerde sesinizin daha gür çıkması için gereklidir. Aksi takdirde kitlenizin daha az ya da hiç olmadığı bir platforma harcanan zaman ve emek sonucunda, sadece düşük istatistiklere erişebilirsiniz.
5. Hedefler Oluşturun! 2021’de sosyal medya içeriğinizle neyi başarmak istiyorsunuz?
2-3 ana hedef oluşturun ve bunları yol boyunca ölçebildiğinizden emin olun.
Pazarlama, hedef kitlenizi belirlemek ve kitlenizi doğru anlamakla başlar. Ürününüze veya hizmetinize en çok ihtiyaç duyan kişiler kimlerdir ve onlara nasıl ulaşabilirsiniz? Sorularına yanıtlar elde etmeniz, size daha sağlıklı bir yol haritası oluşturma fırsatı verir. Doğru bir müşteri profili, sürecin geri kalanında size yol gösterecektir ve bir tane oluşturmanın tek yolu da araştırma yapmaktan geçer.
6. İçerik planınızı ya da stratejinizi oluşturmak için kısıtlı zamanla yetinmeyin.
Bu aşamada zamana yatırım yapmak, gelecekte sorunlarla daha az zaman geçirmek demektir!
Sosyal medya sürekli gelişiyor! İçerik planınızın da onunla birlikte gelişmesi gerekmez mi? Peki ya Sosyal Medya Uzmanı ya da Pazarlama Uzmanı? Onların da kendilerini beslemesi ve sürekli geliştirmesi için yeterli vakit yaratabildiklerini düşünüyor musunuz? İçerik takviminiz ya da stratejiniz de tıpkı yeni güncellemelerin hızı kadar hızda gelişmelidir. Araştırmanızı yapar ve düzenli ilerlerseniz, sosyal medya pazarlama stratejinizin başarısını göreceğinizden emin olabilirsiniz! Böylece dijital varlıklarınız büyüyecek ve potansiyel müşterilerinizle buluşmak için mükemmel bir sosyal medya içerik stratejisi yaratacaksınız.
7.Deneme-yanılma yapın ve içerik planlamanızda hep esnek olun.
Planınızı uygulamaya başlayın – ancak esnek kalın! İşleyen bir içerik stratejisinin nasıl oluşturulacağını öğrenmek ya da kitlenizin beğenisini toplayan içerik planları oluşturmak birkaç deneme yanılma kadar zamanınızı alabilir. Sabredin, tüm istatistikleri ve onlardan gelen yorumları/mesajları inceleyin. Kullanıcılara kulak verin. Analitiğe dikkat edin ve en iyi neyin işe yaradığını görmek için farklı uygulamaları test edin. Bazen görseldeki çerçeveyi kaldırmak ya da içerik paylaşım saatini değiştirmek bile büyük bir fark yaratabilir!
8.Hikayeleştirin, hikayeleştirin ve hikayeleştirin.
Son birkaç yıldır sosyal medya hikayeleri (story paylaşımları) popülaritesini hızla artırıyor ve buna devam etmesi bekleniyor! 2020’de Instagram, hikayeler için en popüler platform olduğunu kanıtlıyor. Çünkü bu özellik her gün 500 milyon kullanıcı tarafından kullanılıyor. Hikayeler, işletmelerin ya da kişilerin dijital ve ilişkilendirilebilir bir sese sahip olduğunu, daha ulaşılabilir durduğunu veya farklı yönlerini yönlerini gösterir. Kullanıcılar günlük paylaşımlarınızı gördüğünde, sizinle bağlantı kurmak istemeleri daha olasıdır. Story özelliği, Instagram stratejinizin merkezinde yer almalıdır, ancak unutmayın ki diğer platformların da her geçen gün gelişen hikaye paylaşma özelliği bulunmaktadır! Etkili sosyal medya stratejileri için sosyal medya ajansı İçerik Planı ile iletişime geçebilirsiniz.