Kamuoyunu faaliyetlerinizle ilgili bilgilendirmenin en etkili yollarından biri basın bülteni hazırlamaktır. Tarafsız üslupla yazılmış bir metin, hedef kitlenizin ve sektörünüzün ürünleriniz, hizmetleriniz, faaliyeleriniz hakkında bilgi almasını sağlayacaktır. İyi hazırlanmış bir bülten ile markanızın potansiyel müşterileriniz tarafından duyulmasını ve sektörünüzde ses getirmesini sağlayabilirsiniz.
Bülten hazırlarken dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır. Öncelikle basın bülteni özellikleri iyice anlaşılmalı ve gerekli kriterleri taşıyan bir metin hazırlanmalıdır. Diğer yandan basın bülteni örnekleri araştırması yapmak üslup ve yöntem için yol çizmenize yardımcı olacaktır. Bülten ile basın bildirisi arasında çeşitli farklar bulunmaktadır ve bir bülten hazırlarken bu farklara dikkat etmeniz de önemlidir.
Basın Bülteni Nedir?
Haber içeriğiyle ve haber metni ilkelerine uygun bir üslupla yazılmış tanıtım ve pazarlama metinleri bu şekilde tanımlanır. İçeriğin konusu doğrudan mesaj olarak hazırlanır ve belli kitleler –hedef kitle, kamuoyu, kurum ve kuruluşlar- hedef alınarak kaleme alınır. Kaleme alınma amacı, marka ile ilgili bir gelişmeden kamuoyunu haberdar etmek ve markanın imajını tarafsız üslupla anlatmaktır.
Kurumsal gelişmeleri haber vermek basın bülteninin temel amaçları arasındadır. Bu yüzden her basın bülteni haber değeri taşır hatta teknik açıdan haber metni olarak tanımlanabilir. Halkla ilişkiler (PR) faaliyetlerinin vazgeçilmez içerikleri olan basın bültenleri gazetelerde, dergilerde, televizyon kanallarında ve internet medyasında yayınlanabilir. Bu mecralarda çalışan basın mensuplarına gönderilerek ilgili kanallarda yayınlanması sağlanır.
Bülten; üslup, teknik ve amaç bakımından standart tanıtım içeriklerinden farklıdır. Haber metni üslubuyla kaleme alınmalı ve öznel ifadelerden olabildiğince uzak durulmalıdır.
Konu belirlemek işin ilk aşamasıdır. Konu belirledikten sonra haberciliğin temel ilkesi olan 5N1K (Ne, Neden, Nerede, Ne Zaman, Nasıl + Kim?) kuralına dikkat etmek gerekir. Hazırlanan metnin bu soruların tamamını yanıtlayabilmesi gerekir. Bu kurala dikkat edilmediği takdirde metin nesnelliğini ve açıklayıcılığını kaybedecek, dolayısıyla basın bülteni örneği olarak bir işlevi kalmayacaktır. Ayrıca aşağıdaki kriterlere dikkat ederek etkileyici bir bülten hazırlayabilirsiniz.
- Çarpıcı Bir Başlık Seçin: Başlık seçimi haber metinlerinde olduğu gibi basın bülteninde de önemlidir. Seçtiğiniz başlığın bültenin mesajını özetlemesi ve etkileyici biçimde sunması gerekir. Ancak clickbait olarak algılanacak bir başlıktan uzak durmalısınız. Başlığınız çarpıcı olmalı fakat yanıltıcı olmamalıdır. Okuyucunun ilgisini çekmek kadar güvenini kazanmak da önemlidir.
- Önemli Bilgileri İlk Paragrafta Belirtin: İlk paragraf, başlığın devamı olarak kabul edilebilir. Gazetelerde ve dergilerde genellikle ilk paragraf metnin geri kalanına göre büyük bir puntoyla yazılır. Zira okuyucular ilk paragrafı okuduktan sonra metnin geri kalanıyla ilgilenmeye karar verirler. Dolayısıyla metin ile ilgili önemli bilgilerin ilk paragrafta olması, okuyucunun içeriği okuduğunda hangi konularda bilgi edineceğini burada görmesi gerekir.
- İmla ve Anlatıma Dikkat Edin: İmla bozuklukları ve yazım hataları olan bir basın bülteni okuyucu tarafından ciddiye alınmayacaktır. Konu ne kadar ilgi çekici olursa olsun okuyucu dikkatini kaybedecektir. Diğer yandan metnin ilgi çekmesi ve okunması için akıcı olması gerekir. Dolayısıyla, bülten yazarken yazım ve imla kurallarına mutlaka dikkat edilmeli, yazılan içerik kontrol edilmelidir.
- Alıntı Kullanın: Belirtildiği gibi; bülten yazarken öznel ifadelerden kaçınmak ve tamamen nesnel bir üslup kullanmak gerekir. Ancak konuyla ilgili nitelikler hakkında bilgi vermek için alıntı kullanabilirsiniz. Örnek vermek gerekirse ürünün etkili olduğunu vurgulamak istiyorsanız bunu doğrudan anlatıcı olarak değil, kullandığınız bir alıntı yoluyla belirtebilirsiniz. Alıntıları doğru yerlerde kullanarak anlatınızı kuvvetlendirebilirsiniz.
- Metnin Uzunluğuna Dikkat Edin: Ele aldığınız konuyu detaylı bir biçimde anlatabilmeniz için bültenin en az 1 sayfa uzunluğunda olmasına özen göstermelisiniz.
Bu kriterlere dikkat ederek etkili bir basın bülteni hazırlayabilir, hedef kitlenizi ve sektörünüzü firmanız hakkında bilgilendirerek gelişmelerden haberdar edebilirsiniz.
Basın Bülteni Hazırlama Teknikleri
Gazetecilikte kullanılan bazı yazım teknikleri vardır ve bu teknikleri uygulayarak etkili basın bülteni örnekleri çıkarmak mümkündür.
Ters piramit tekniği gazetecilikte sık kullanılan bir metot olmakla birlikte, haber üslubuyla hazırlanan tanıtım metinleri için de oldukça uygundur. Bu teknikte, bülten ile ilgili önemli unsurlar piramidin tepesinde yer alır. Diğer unsurlar ise önem derecesine göre metne yerleştirilir. Söz konusu yöntemi uygulayarak metinde akıcılık sağlayabilir ve okuyucunun içeriği takip etmesini kolaylaştırabilirsiniz. Özellikle gazete ve dergilerde yayınlanan bültenler için uygun bir metot olduğunu söyleyebiliriz.
Basın Bülteni her şeyden önce bir PR aracıdır. Basın ise şirket ile kamuoyu arasında köprü görevi görür. Bu bakımdan diğer içeriklerden farklıdır ve hazırlanırken etkili metotlar kullanmaya özen gösterilmelidir.
Basın Bülteni Örneği
Etkili ve amacına ulaşan bir bülten hazırlamak için basın bülteni örnekleri konusunda bir araştırma yapmak faydalı olacaktır. Basın bülteni, teknik olarak haber metni olmakla birlikte amaç bakımından tanıtım ve pazarlama içeriğidir. PR çalışmasının ayrılmaz bir parçasıdır. Diğer tanıtım metinlerinden farklı yazım ve üslup kuralları vardır. Her bültende olması gereken bölümler ve aşamalar bulunmaktadır. Örnek basın bülteni hazırlamak için bunlara dikkat edilmelidir.
- Başlık: Haber başlığı, haberin anahtarıdır. Okuyucuyu cezp eden ilk unsurdur dolayısısıyla etkili bir biçimde hazırlanmış olması gerekir. Vurucu, etkileyici ve gerçekçi olmalıdır. Etkileyici olmak adına çarpıtma yapılmamalıdır.
- İlk Paragraf: Genellikle büyük puntolarla yazılan ilk paragraf, içerikteki önemli noktaları içermeli ve haberi okuyan okuyucunun hangi konularda bilgi edineceğinden bahsetmelidir.
- Gelişme: İlk paragraftan sonra konuyla ilgili detaylar verilebilir. Başlıkta ve ana paragrafta bahsedilen konular gelişme kısmında detaylandırılabilir.
- Alt Başlıklar: Uzun metinlerin kolay takip edilebilmesi için alt başlıklara bölünmesi gerekir. Alt başlık çıkarmak konuların kategorizasyonunu da kolaylaştıracaktır.
- Sonuç: Son paragraf, bültende anlatılanların özetlendiği ve bir sonuca bağlandığı kısım olmalıdır. Sonuç iyi kurgulanmadığı sürece anlatı büyük ölçüde havada kalacak ve anlamsızlaşacaktır.
Basın Bülteni ve Basın Bildirisi
Basın bildirisi ve basın bülteni genellikle karıştırılan türlerdir. Bu iki tür birçok konuda birbirine benzer hatta temel ilkelerinin aynı olduğunu söyleyebiliriz. Fakat amaç ve teknik bakımından farklı türlerdir. Dolayısıyla basın bildirisi örnekleri üzerinde araştırma yaparak bu iki tür arasındaki farkı belirlemek faydalı olacaktır.
Basın Bülteni ve Basın Bildirisi Arasındaki Farklar Nelerdir?
Basın bildirisi, bir konu hakkında kamuoyunu bilgilendirmek için kaleme alınan bir metindir. Firma tarafından yapılan çalışmaları, etkinlikleri duyurmak amacıyla yazılır. Firma içi iletişim de kullanılabilen bir yazı türüdür. Haber üslubuyla yazılır ve 5N+1K kuralına sadık kalınır. Yazılan duyurunun altında konuyla ilgili bilgi alınacak kişilerin iletişim bilgisi bulunur. Kurumsal yayın mecralarında veya diğer yayın organlarında yayınlanabilir.
Basın Bülteni ise duyuru amaçlı bir metin değildir. Üslubu tarafsız olsa da amacı marka imajını yansıtmak ve güçlendirmektir. PR faaliyetlerinin önemli araçlarından biridir. Temel amacı ise enformasyon yoluyla kamuoyunu bilgilendirmek ve markanın, markanın ürettiği ürün ya da hizmetin tanıtımını yapmaktır. Bildiride olduğu gibi ad soyad ve şirket bilgileri metne eklenebilir fakat amaç bakımından farklılık taşımaktadır.
Firmanızı etkili bir haber metni ile tanıtmak, sektörünüzü ve kamuoyunu şirketiniz ile ilgili gelişmelerden haberdar etmek için kullanıcıları cezbeden ve bilgilendiren içerikler için içerik pazarlama ajansı olarak hizmetimizden kesinlikle yararlanabilirsiniz.