Freelance İş Yapmanın Size Göre Olduğunu Anlamak

Freelance İş Yapmanın Size Göre Olduğunu Anlamak

İçindekiler

Pandemi döneminde uzaktan çalışma imkânlarının artmasıyla birlikte freelance olarak adlandırılan çalışma biçimi rağbet görmeye başladı. Fotoğrafçılıktan metin yazarlığına, grafikerlikten yazılımcılığa kadar birçok işi freelance olarak yapmak mümkün. Üstelik iyi bir çalışma programıyla ve iş disipliniyle başarı elde etme şansı da yüksek. Ancak freelance iş yapmak zannedildiği kadar kolay değil ve dikkat edilmesi gereken birçok husus bulunuyor.

Freelance marketing gibi işlerde zaman yönetimi, iş disiplini, iş programı, teslim takvimi gibi konulara azami ölçüde önem vermek gerekir. Ayrıca yasal prosedürler de ödeme ve iş süreçlerinde dikkat edilmesi gereken konulardır. Freelance iş yapmak her ne kadar kolay görünse de, tam zamanlı işlere göre bazı zorlukları vardır. Freelance grafiker, metin yazarı, sosyal medya uzmanı gibi branşlarda hizmet vermeye başlamadan önce freelance iş biçimi ve zorlukları hakkında bilgi sahibi olmak gerekir.

Freelance Ne Demek?

Freelance kelimesinin etimolojik kökenine baktığımızda ilginç bir sonuçla karşılaşıyoruz. Bu kelime free(serbest) ve lance(mızrak) kelimelerinin birleşiminden oluşuyor. Orta Çağ’da, orduya kendi silahlarıyla katılan ve paralı asker sınıfına giren kuvvetler bu şekilde adlandırılıyordu. İlk defa 19.yüzyılda yazıya geçirilmiş olan Free Lance tanımının zamanla kendi hesabına çalışan kişiler için kullanılmaya başlandığı tahmin ediliyor.

İşin etimolojik kökeninden yola çıkarak bugün kullandığımız freelance iş kavramını tanımlamak gerekirse, belli bir kurumdan maaş almadan, kendi hesabına çalışan kişiler freelancer olarak adlandırılabilir. Freelancer’ın bu şekilde yaptığı işler de freelance iş olarak tanımlanır. Kavramı detaylı bir biçimde anlayabilmek için inhome ve remote kavramlarıyla farkını ayırt edebilmek gerekir.

Freelance İş Ne Anlama Geliyor?

Pandemi döneminde birçok firma uzaktan çalışma yöntemine geçti. Günümüzde remote çalışmaya uygun kriterini iş ilanlarında görmek mümkün. Fakat freelance iş ile bu şekilde sürdürülen çalışma arasında ciddi bir fark bulunuyor ve freelancer tanımını yapabilmek için bu farklardan bahsetmekte fayda var.

Remote ya da inhome olarak bilinen çalışma biçimi, bir şirkete bağlı olup şirketten maaş alarak sürdürülür. Bu şekilde çalışan kişi şirketin maaşlı personelidir fakat çalışmasını ofisten değil evinden sürdürür. Freelancer ise herhangi bir kurumdan maaş almadan çalışır. Kurumlara, ajanslara ve kendi branşıyla ilgili şirketlere hizmet verebilir. Fakat bu hizmeti verirken, ürettiği bir ürünü ya da hizmeti satmaktadır. Yani freelance iş söz konusu olduğunda, çalışılan şirket ya da kişi işveren değil müşteri konumundadır.

Freelance iş ile remote çalışma arasındaki fark bu şekilde tanımlanabilir.

Freelance İş Nasıl Bulunur?

Freelance iş söz konusu olduğunda en çok sorulan sorulardan biri işin nasıl bulunacağıdır. İş bulmak ve süreklilik sağlamak freelance marketing ve bu şekilde yapılan diğer işlerde en çok üzerinde durulan hususlardır. Freelance grafiker, metin yazarı ya da sosyal medya uzmanı olarak çalışıyorsanız kazancınızı sürekli hâle getirmek için bir yandan müşteri portföyünüzü sağlam tutmanız diğer yandan yeni müşteriler ve müşteri adaylarıyla sürekli iletişim hâlinde olmanız gerekir. Aşağıdaki mecraları kullanarak freelance iş bulabilirsiniz.

Freelancer Ağları

Freelance çalışan ile müşteriyi bir araya getiren çeşitli mecralar bulunmaktadır. Türkiye’de Bionluk, r10, Uzmankirala yurtdışında ise Freelancer, Upwork, Fiverr gibi platformlar buna örnek gösterilebilir. Bu mecralarda farklı kategorilerde freelance iş ilanları bulunur. Freelance iş ihtiyacı olan kişiler veya iş arayanlar ilan açarak bir araya gelir. Söz konusu siteler freelance marketing için en etkili mecralardır. Örnek olarak, grafik tasarım işiyle uğraşıyorsanız bu mecralarda freelance grafiker olarak profil oluşturabilir ve grafik alanında iş ihtiyacı olan kişilere ulaşarak anlaşma sağlayabilirsiniz.

Sosyal Medya

Freelance iş yapıyorsanız sosyal medyayı etkili kullanmanız gerekir. Yaptığınız işleri, portfolyonuzu sosyal medyada paylaşabilir ve işiniz ile ilgili içerikler üreterek bu mecralarda görünür olabilirsiniz. Özellikle Linkedin, freelancerlar için etkili ve verimli bir mecradır. Ayrıca Facebook da freelance marketing için sık kullanılan bir sosyal medya ağı olarak bilinir. Facebook, Linkedin, Telegram gibi sosyal medya mecralarında faaliyet göstererek yaptığınız işleri tanıtabilir ve müşteri portföyünüz genişletebilirsiniz.

Freelance Çalışmanın Avantajları

  • Freelance çalışıyorsanız tamamen özgür bir çalışma ortamına sahip olabilirsiniz. İşinizi evinizden, kafeteryadan ya da internet bağlantısına sahip olduğunuz başka bir yerden yapabilirsiniz. Trafiği, mesai saatlerini ve diğer konuları dert etmeden çalışabilir ve kendi işinizin patronu olabilirsiniz.
  • Yabancı diliniz varsa, freelance grafiker, yazılımcı, illustrator gibi branşlarda çalışıyorsanız dünyanın dört bir yanından müşteri bulabilirsiniz. İletişim kanallarını aktif bir biçimde kullandığınız takdirde bunu yapmak hiç zor olmayacaktır.
  • Döviz kurunu avantaja çevirmek elinizde! Yurtdışındaki kişilere ve firmalara iş yaparak, uygun fiyat teklifleriyle kârlı anlaşmalar sağlayabilirsiniz.
  • İzin günleriniz tamamen sizin inisiyatifinizdedir. Doğru bir programla iş baskısını hissetmeden çalışabilir ve yaşayabilirsiniz.

Tüm bu avantajlara sahip olabilmek için zaman yönetimine özen göstermeniz gerekir. İyi bir zaman yönetimi olmadığı sürece freelance çalışmak büyük dezavantajlara sahip olacaktır.

Freelance Zaman Yönetimi

Freelancerlar’ın en çok zorlandıkları konulardan biri zaman yönetimidir. Evde zaman geçirirken disiplin sağlamak, dikkat dağıtan unsurlardan uzaklaşmak zor olabilir. Freelance marketing ve freelance grafiker gibi işlerde çalışan kişiler bu konuda ciddi problemler yaşayabilmektedir. Freelance işlerden iyi performans almak, süreklilik sağlamak ve bu çalışma biçiminin avantajlarından yararlanmak için zaman organizasyonu yapmak gerekir.

Zamanı iyi yönetmek için bir çalışma programı çıkarabilirsiniz. Elinizdeki işleri harcayacağınız zamana ve teslim tarihine göre organize ederek iyi bir zaman organizasyonu sağlamak mümkündür. Programa sadık kaldığınız sürece işinizde başarılı olabilir, iş ile özel hayat arasındaki dengeyi koruyabilirsiniz.

Freelancer Marketing Nedir?

Dijital pazarlama terimini tanımlayarak freelance marketing nedir sorusunu yanıtlamak mümkündür. Herhangi bir ürünü ya da hizmeti dijital teknolojileri, interneti kullanarak pazarlamak dijital pazarlama olarak tanımlanır. Freelance olarak yapılan birçok iş freelance marketing tanımına girer. Satış odaklı içerik üretimi, SEO faaliyetleri, sosyal medya reklamcılığı ve bunun gibi işler freelance marketing olarak tanımlanabilir.

Freelance İçerik Yazarlığı Nedir?

Freelance iş denilince akla gelen ilk alanlardan biri içerik yazarlığıdır. Açıklayıcı bir tanım yapmak gerekirse, müşterinin talebine göre ve istediği standartlarda içerik üretimi yapan kişiler freelance içerik yazarı olarak adlandırılır. Freelance yazar, müşterinin talebine göre, anahtar kelime, uzunluk, konu gibi kriterleri dikkate alarak içerik oluşturur. Sunduğu hizmet bu içeriktir.

Freelance Metin Yazarı Nasıl Çalışır?

Freelance metin yazarı ve içerik yazarı kavramları genellikle birbiriyle karıştırılıyor olsa da farklı şeyler ifade eder. Freelance içerik yazarı, okuyucuyu web sitesine çekmek ve sitede tutmak için içerikler üretir. Bu içeriklerin amacı marka ile okuyucu arasında bağ kurmaktır. Fakat metin yazarı, ürünün gerçek değerini yansıtan kişidir. Okuyucu çekmek için değil doğrudan reklam ve pazarlama amacıyla yazar. Metin yazarı, freelance marketing tanımına uygun bir iş sergiler. Ancak içerik yazarı tarafından üretilen çalışmalar da freelance marketing kapsamında kullanılabilir.

Freelance Sosyal Medya Uzmanı Nasıl Çalışır?

Freelance sosyal medya uzmanı, sosyal medya hesaplarını müşteri talepleri doğrultusunda yöneten kişidir. Müşterilerin sosyal medya hesapları için içerik takviminin oluşturulması, grafik ve video ekiplerine brief verilmesi, oluşturulan içeriklerin yayınlanması, sosyal medya hesaplarına gelen yorumların yanıtlanması ve etkileşimin sürdürülmesi gibi konular sosyal medya uzmanının görev tanımında yer alır. Freelance sosyal medya uzmanı, takvim hazırlayıp metin yazarı ve freelance grafiker olarak çalışan kişilere göndererek bir ekip çalışması yönetebilir. Fakat tüm bu süreçleri kendi başına yürüten freelancerlar da bulunmaktadır.

Kurumsal sosyal medya ajansı ise firmaların hizmetleri, ürünleri ve  markalarının sosyal medya platformlarında tanıtılması üzerine  bünyesinde profesyonel sosyal medya uzmanların bulunduğu ajanslardır..

Freelance Grafiker Nasıl Çalışır?

Freelance grafiker, freelance marketing operasyonlarında en çok ihtiyaç duyulan kişilerden biridir. İş tanımından bahsetmek gerekirse freelance grafiker; bilgisayar yazılımlarını kullanarak görsel içerik üreten kişidir. Adobe Photoshop, Illustrator gibi programlar kullanarak ajanslara, basın kurumlarına, şirketlerin web sitelerine ve sosyal medya hesaplarına yönelik görsel içerik üretimi yapar.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin