Google, günümüzde bilgiye erişmek ve bilgi edinmek için temel araçlardan biri olarak kabul ediliyor. Her saniye milyonlarca terimin aratıldığı ve sitenin kaydedildiği Google’da istediğiniz bilgiye kısa sürede ulaşmak için aramalarınızı spesifik hâle getirmeniz faydalı olacaktır. Google Arama operatörleri, istediğiniz sonuca kısa sürede ulaşmanızı sağlar. Arama operatörleriyle, herhangi bir terimi arattıktan sonra sayfalarca gezinmenize gerek kalmadan istediğiniz sonuca kısa sürede ulaşabilirsiniz.
Kullanıcılarına nitelikli bilgi sunmayı hedefleyen Google spesifik aramaları kolaylaştırmak için Google Arama Operatörleri adı verilen protokolleri geliştirmiştir. Bu operatörleri kullanmak için metin aramalarına özel ifadeler eklemeniz yeterli olacaktır.
Google Arama Operatörleri Nedir?
Google Arama Operatörleri, arama terimlerini spesifik hâle getiren ifadeler, işaretler ve anahtar kelimeler olarak tanımlanabilir. Başka bir ifadeyle; arama terimlerine komut veren ve arama sonuçlarını belli koşullara göre dizayn eden işaretlerdir. Operatörleri kullanarak, arama sonuçlarını genişletebilir, daraltabilir, belli mecralarda yapabilir ve ulaşmak istediğiniz bilgiye özel aramalar yapabilirsiniz.
Google Arama Operatörleri Nasıl Kullanılır?
Google arama operatörleri ile yapılan aramalar standart metin aramalarından farksızdır. Aramaları spesifik hâle getiren işaretleri ve kelimeleri arama çubuğuna yazmanız gerekir. Metinde gerekli işaret ve ifadeleri kullandığınızda karşınıza çıkan sonuçlar belli komutlara göre listelenecektir.
Basit Arama Operatörleri Nelerdir?
Aşağıdaki ifadeler ve işaretler basit arama operatörleri olarak tanımlanır. Bunları kullanarak aramalarınızda etkili ve spesifik sonuçlar elde edebilirsiniz.
(“”)
Tırnak işareti, kelime öbeğinin direkt olarak yazıldığı içeriklere erişmenizi sağlar. Örnek vermek gerekirse Google’da resmi açıklama terimini arattığınızda resmi ve açıklama sözcüklerini ayrı ayrı içeren sayfaları gösterebilir. Fakat bu terimi tırnak içinde arattığınızda yalnızca arattığınız kelime grubunu içeren siteler karşınıza çıkacaktır. Diğer yandan, tırnak işareti tek kelimeden oluşan aramalarda eş anlamlıların önlenmesini sağlar.
OR
OR operatörü, iki farklı kelime/kelime öbeğini veya bunların tamamını içeren web sitelerinin listelenmesini sağlar. Örnek vermek gerekirse “elma OR portakal” şeklinde bir arama yaptığınızda bu iki kelimeden en az birini ya da ikisini birden içeren siteler karşınıza çıkacaktır.
(-)
Herhangi bir terimi arama sonuçlarından çıkarmak için bu işareti kullanabilirsiniz. Örnek vermek gerekirse, “İstanbul” teriminde yaptığınız aramalarda trafik ile ilgili sonuçları görmek istemiyorsanız aramanızı “İstanbul –trafik” şeklinde yapabilirsiniz. Bu aramada İstanbul ile ilgili sonuçlar listelenirken, trafik kelimesini içeren siteler aramaya dâhil edilmeyecektir.
( ..)
Belli sayı aralıklarında arama yapmak için iki nokta işaretini kullanabilirsiniz. Örnek olarak; Grammy ile ilgili 2012-13 yılları arasındaki sonuçlara ulaşmak istiyorsanız aramanızı “Gramy 2012 ..2013” şeklinde yapabilirsiniz.
(in)
Bu ifadeyi kullanarak birimlerin dönüşümlerini hesaplayabilirsiniz. Örnek olarak; “4$ in TRY” ifadesini aratarak döviz çevrimi yapabilirsiniz. Para birimleri, sıcaklık ölçüleri ve ağırlıklar için geçerli bir ifadedir.
Gelişmiş Arama Operatörleri Nelerdir*
Aramaları daraltmak ve belli bir alanda yapmak için gelişmiş arama operatörlerini kullanmanız gerekir. Bunlar Google arama operatörleri arasında özel komutlardır.
Site:
Arama terimlerini belli bir kaynakta bulmak istiyorsanız bu ifadeyi kullanabilirsiniz. “Site” ifadesi, arama sonuçlarını sınırlandırmak için kullanılır. “site: icerikplani.com” şeklinde arama yaptığınızda karşınıza bu sitedeki sonuçlar çıkacaktır.
-site:
Herhangi bir kaynakta yer alan içeriklerin arama sonuçlarınızda görünmesini istemiyorsanız aramalarınızı “site” teriminin başına “-“ yerleştirerek yapabilirsiniz. Örnek olarak; “çiçek yetiştirme” konusunu aratırken YouTube sonuçarını görmek istemiyorsanız aramanızı (çiçek yetiştirme –site: youtube) şeklinde yapmanız gerekir.
İntitle:
Başlığında spesifik bir kelime veya kelime grubunu içeren sayfalara ulaşmak için bu operatörü kullanabilirsiniz. Örneğin, intitle: “İstanbul” şeklinde yaptığınız aramalarda başlığında İstanbul kelimesi geçen içerik ve sayfalar karşınza çıkaaktır.
Allintitle:
Bu operatör “intitle” ile benzer özelliğe sahiptir. Ancak farklı olarak başlığında yalnızca belirtilen kelimelerin olduğu sonuçları gösterir. Örnek olarak İstanbul’da gezilecek yerler başlıklı sonuçlara ulaşmak için aramanızı allintitle: “İstanbul’da gezilecek yerler” şeklinde yapmanız gerekir.
Inurl:
URL bazlı arama sonuçlarını görmek için bu operatörü kullanabilirsiniz. URL kısmında İstanbul geçen sayfaları görmek için aramanızı inurl: istanbul şeklinde yapabilirsiniz.
Allinurl:
Bu operatör, inurl ifadesine benzer bir yapıdadır. Fakat farklı olarak yalnızca spesifik kelimeleri içeren URL’leri listeler. Örnek vermek gerekirse uzantısı “İstanbul kahvaltı mekanları” olan bir URL’ye ulaşmak için aramanızı allinurl: İstanbul kahvaltı mekanları şeklinde yapmanız gerekir.
Intext:
Intext, herhangi bir operatör kullanmadan yapılan aramalarla aynı sonuçları verir. Bu ifadeyi kullanarak spesifik bir kelimeyi içeren web sitelerini bulabilirsiniz. Örnek olarak intext: İzmir şeklinde arama yaptığınızda İzmir ifadesini içeren sayfalar karşınıza çıkacaktır.
Allintext:
Intext ile benzer bir yapıya sahiptir fakat farklı olarak belirtilen kelime gruplarını aynı kombinasyonla bulmamızı sağlar. Örnek olarak “İzmir tatil mekanları” ifadesini içeren sonuçları bulmak için aramanızı allintext: İzmir tatil mekanları şeklinde yapabilirsiniz.
Filetype:
Filetype operatörüyle yapacağınız aramalar belli dosya türlerine ait sonuçları listeleyecektir. PDF, DOCX, TXT, PPT gibi dosya türlerinde sonuçlara ulaşmak için bu operatörü kullanabilirsiniz. Özellikle aradığınız spesifik bir makale, e-kitap ya da sunum varsa bu kombinasyonla arama yapabilirsiniz.
(filetype: x filetype: pdf)
Related:
Bu operatör, spesifik bir alan adıyla ilgili sonuçların listelenmesini sağlar. Örnek olarak apple.com ile ilişkili sonuçları görmek için aramanızı related: apple.com şeklinde yapabilirsiniz.
Around:
Around operatörü, yakınlık araması olarak bilinen arama sonuçlarını gösterir. Örnek vermek gerekirse İzmir AROUND(2) İstanbul şeklinde arama yaptığınızda “İzmir” ve “İstanbul” ifadelerini içeren fakat sonuçlarda bu ifadelerde 2’den fazla kelime olmayan aramalar görünecektir.
Link:
Spesifik bir URL’ye veya URL’nin etki alanına bağlanan sonuçları listeleyen bir operatördür.
Inanchor:
Herhangi bir arama terimiyle ulaştığınız sonuçlarda belli kelimelerin olmasını istiyorsanız bu operatörü kullanabilirsiniz. Örnek vermek gerekirse “İstanbul” ifadesiyle yaptığınız aramalarda “tarih” sonuçlarını görmek istiyorsanız aramanızı İstanbul inanchor: tarih şeklinde yapabilirsiniz.
Allinanchor:
Inanchor operatörüyle benzerlik gösteren bir ifadedir. Farklı olarak, sadece yazılmış kelime grubunun aranmasını sağlar. Örnek olarak İstanbul aramasında en iyi balık lokantaları ifadesini içeren sonuçlar görmek istiyorsanız aramanızı İstanbul allinanchor: “en iyi balık lokantaları” şeklinde yapabilirsiniz.
Google Arama Operatörü Hakkında Bazı İpuçları
- Google arama operatörleri ile özgünlük kontrolü yapabilirsiniz. Yayınladığınız içeriğin özgün olup olmadığını görmek istiyorsanız metninizdeki spesifik bir kelime öbegini kullanarak intext terimi ile arama yapabilirsiniz. Intext arama operatörü şablonu örnekteki gibidir: intext: “Google aramalarında operatörlerin kullanımı” –site: siteniz.com”
Bu operatörü kullanarak aynı zamanda içeriğinizin başka yerlerde tekrarlanan kopyalarını da bulabilirsiniz.
- Sitenizi http’den https’ye geçirdiğinizde, sitenizde yer alan bazı içerikler Google tarafından taranmamış olabilir. Taranmamış içerikleri bulmak için site: siteniz.com –inurl: https şeklinde arama yapabilirsiniz.
Google Arama Operatörü Püf Noktaları
- Google arama operatörleri rakip analizi yapmanıza yardımcı olur. Örnek olarak, rakip sitenizin anneler günü için ne yaptığını, daha önce hangi içerikleri yayınladığını ya da hangi çalışmaları yaptığını görmek istiyorsanız aramanızı site: rakipsiteniz.com intitle: anneler günü şeklinde yapabilirsiniz.
- Google arama operatörleri, zincirleme aramalara imkan sağlamaktadır. Operatörleri ve gelişmiş operatörleri birbirlerine bağlayarak arama gerçekleştirebilirsiniz. Örnek olarak “İstanbul” aramasıyla “balık lokantaları” ifadelerini içeren YouTube sonuçlarına ulaşmak için aramanızı istanbul allintext: “balık lokantaları” –site: Youtube.com şeklinde yapabilirsiniz.
Sektörünüzle ilgili araştırma yapan kullanıcılara, iyi hazırlanmış, akıcı, özgün ve bilgi verici içerikler hazırlanmasını sağlaya bileceğiniz içerik ajansı İçerik Planı çalışmaları hakkında detaylı bilgi almak için iletişim kurabilirsiniz.