İkna edici sunum, yani belirli bir eylemde bulunmaya ikna etmeyi amaçlayan bir sunum, topluluk önünde konuşmaktan çekinmeyen biri olsanız dahi, yapılması uğraş ve titizlik gerektirir. Hedefinize ulaşmanızı sağlayacak bir sunum oluşturmak için zaman, çok fazla pratik ve en önemlisi mesaj odaklı olmanız gerekir. Çünkü doğru yaklaşımla, hevesli bir topluluğu kendinize ya da işinize hayran bıraktıracak bir ikna edici sunum oluşturmak için bu detaylar önemlidir. Bu yazımızda, ikna edici bir sunum oluşturmanın temellerini birlikte ele alacağız. Keyifli okumalar!
İkna Edici Sunum Nedir?
Basit bir özetle; ikna edici bir sunum, bir izleyiciyi belirli pozisyonları kabul etmesi ve onları desteklemek için eylemlerde bulunması için etkilemeye çalışan bir konuşmacıyı içerir. Başarılı bir sunum, bir izleyicinin bir sorunu daha önce göz ardı ettiği veya dikkate almadığı bir perspektiften görmesine yardımcı olmak için gerçeklerin, mantığın ve empatinin karışımı kullanır.
İkna Edici Bir Sunum Nasıl Hazırlanır?
Hedef kitlenizle bağ kuran, ikna edici sunum için dikkat etmeniz gereken aşamalar şöyle:
1. Tek bir soruya karar verin.
Hedef kitlenizi ikna etmenin anahtarı, amacınızı belirlemektir. Bir diğer deyişle asıl noktayı belirlemek ve detaylarda kaybolmasını önlemektir. İyi bir ikna edici sunum, belirli ve anlaşılması kolay hatlara sahiptir. Örneğin; çok fazla görsel ya da çok fazla metin eklemek, tek bir mesaj vermek isteseniz dahi, izleyicilerin ya da dinleyicilerin kaybolmasına sebep olabilirsiniz. Bu ve benzeri sunumları, birkaç slayttan sonra dikkatli incelemeleri mümkün değildir. Amacınız daha geniş bir girişimin ya da alanın parçası olsa bile, ideal olan sürede ve yeterli bilgi paylaşımı ile sunum hazırlamak oldukça önemlidir. Çünkü kitlelere “evet” veya “hayır” diyebileceği bir şey olarak sunulması gerekir.
İyi tanımlanmamış veya gerektiğinden çok fazlasını kapsayan bir mesaj, izleyicinin ilgisini kaybetmesine veya tamamen reddetmesine neden olabilir. Daha odaklanmış bir konu, sunumunuzun daha güvenli görünmesine yardımcı olabilir, bu da (daha iyi veya daha kötü) insanları ikna etmede son derece önemli bir faktördür.
2. Daha az ve daha alakalı gerçeklere odaklanın.
Bu da neyin nesi diyor olabilirsiniz. Özetlemek gerekirse; az çoktur ve ana mesajlar haricindeki detayları aklınızda bulundurun ama hepsini sunuma yansıtmayın diyoruz. Unutmayın: Siz sunumunuzun hedef kitlesi değilsiniz ve bu konuya belki de sizin kadar hakim değiller. O yüzden, kolayca anlaşılabilir formatta sunum hazırlamanız, ikna edici sunum için gereklidir. Sunumunuzu başarılı kılmak için ise kitlenizin kim olduğunu bilmeniz gerekir, böylece mesajınızı onlarla yankı uyandıracak şekilde şekillendirebilirsiniz. Mesajınızı oluştururken; kendinizi hedef kitlenizin yerine koyun ve onların konumlarını, ihtiyaçlarını ve endişelerini derinlemesine anlamaya çalışın. Özellikle hedef kitlenizin benzersiz konumuna hitap eden argümanlara ve gerçeklere odaklanın.
Biz yazdığı gibi bizim yazı üzerine Sen Doğal ikna edici değil olduğunuzda çarpıcı fikirler Günümüze Nasıl bir gerçektir sırf”, teknik olarak bu kitlenizi tesir edecek anlamına gelmez istem destekler niteliktedir. En iyi kanıt ihtiyaçlarını sadece destek iddianızın yanı sıra izleyicilerinizle de bir bağlantısı var. ”
Hedef kitlenin ihtiyaçları ve hedefleriniz arasında bağlantı kurmak için kullanabileceğiniz acı noktaları nelerdir? Bu yönlere odaklanın ve fazla bilgiyi kesin. Daha az ilgili gerçek, her zaman odaklanmamış çok sayıda kanıt parçasından daha etkilidir.
3. Kanıtınız etrafında bir hikaye oluşturun.
Hikayeleştirin! Birini bir şeye ikna etmek istiyorsanız, ona akılda kalıcı olması için bir hikayeden bahsedin. Araştırmalara göre hikayeler, insanların beyninde bir yer edinmeniz için gereklidir. Ancak, kalbine dokunan bir hikayenin yerini tutamaz. Kısacası; dinleyicilerin ya da izleyicilerin kalplerine de ihtiyacınız vardır. Onlara sunduğunuz gerçekleri daha iyi ifade etmek için sunumunuz boyunca izleyicilerinizle duygusal bir bağlantı kurmaya çalışın. Unutmayın; izleyicileriniz de insan, bu yüzden biraz duygusal çekişme, bahsettiğiniz konuyu nasıl göreceklerini büyük ölçüde etkileyecektir. Mimiklerinizle destekleyeceğiniz anlatım ile hikayenize hayat verin.
Sunumunuza duygusal bir çekim katmanın en kolay yolu, görsel, işitsel ve dokunsal uyaranları işlemek. İnsanları sunum sırasında meşgul tutmak istiyorsanız, onlara bir hikaye anlatın ve bunu da hareketlerinizle, ses tonunuzla yansıtın.
4. Güven önemlidir.
Klişe ama gerçek: Pratik mükemmelleştirir. Özellikle de sunum için bu gereklidir. Sununuzu izleyicilerinize sunmadan önce birkaç kez prova yapın, önce kendinize anlatın. Yazdıklarınıza objektif bir gözle bakın. Böylece doğal bir akış sağlar ve her bölümde durmadan anlatıma devam edebilirsiniz.
Topluluk önünde konuşma yaptığınız sırada, bir sonraki paylaşacağınız bilgiye dair hazırladığınız ipucu kartlarını tamamen okuyor gibi görünmek istemezsiniz. Notlar ve işaret kartları gibi araçları, görünür bir yerde tutmayın ve sürekli kağıtlarla göz kontağı kurmaktan kaçının.
Son olarak; eğer yapabiliyorsanız, sunumunuzu başka bir insanın önünde sunmayı deneyin. Size önceden geri bildirim vermesi için güvenilir bir iş arkadaşınızın olması, sunumunuzu güçlendirmenize ve değiştirmeniz veya toparlamanız gerekebilecek alanları belirlemenize yardımcı olabilir.
5. Genel itirazlara hazırlanın.
Dinleyicilerinizden biri sunumunuzun soru bölümünde bir endişesini veya doğrudan itirazını ifade ettiğinde söylemek isteyeceğiniz son şey “hmm, bu konuda size daha sonra geri döneyim.” Demek olmalıdır! Anlık olarak soru sorma imkanı tanıdığınız zaman diliminde, sunum ile ilgili merak edilen bir konuyu yanıtlayamamak; hakim olmadığınız bir alanda sunum yaptığınızın göstergesi olarak kabul edilebilir.
En iyi durumu mümkün kılmak için sunumunuzun konusunu dikkatlice araştırın ve sunumun ana mesajını ilk önce siz kavrayın. Aynı zamanda, sunumda paylaştığınız bilgilere istinaden doğabilecek ortak itirazlara veya paydaşlarınızın soracağını bildiğiniz sorulara önceden hazırlanın. Konunuza hakimiyetiniz ne kadar güçlüyse, sorulara vereceğiniz yanıtlar da o kadar etkileyici ve güvenilir olacaktır. Aksi halde, endişeleri proaktif olarak ele almak için ne kadar hazırlıklı olmadığınızı fark eden bir kitle, sunumunuz o kadar da ikna edici bulmayacaktır. Sunumunuzdan sonra bir soru-cevap oturumu gerçekleştirerek, oluşturduğunuz şeyin etkisini ölçümleyebilirsiniz. Aynı zamanda, yaptığınız sunumun ne kadar başarılı olduğunu da görebilirsiniz. Herhangi bir çürütmeye yönelik söylemde kendinizden emin göründüğünüzde, sunumunuzun daha ikna edici görünmesi için uzun bir yol kat edebilirsiniz.
İkna Edici Sunum Anahatları
Herhangi bir yazma projesi gibi, sunumunuz için hem bir bilgi istemi hem de çerçeve işlevi görebilecek bir taslak oluşturmak isteyeceksiniz. Bir taslak ile düşüncelerinizi organize etmek ve sunacağınız gerçek içeriği oluşturmak için daha kolay bir zaman geçireceksiniz. Ana hatları ihtiyaçlarınıza göre ayarlayabilseniz de, sunumunuz büyük olasılıkla bu temel çerçeveyi takip edecektir.
I.Giriş
Her ikna edici sunum, dinleyicinin dikkatini çeken, bir sorunu tanımlayan ve onu onlarla ilişkilendiren bir girişe ihtiyaç duyar.
Tıpkı akılda kalıcı bir şarkı gibi, sunumunuzun dinleyiciyi kendine çekmek için iyi bir “kancaya” ihtiyacınız var. Dinleyicinin dikkatini çekebilecek alışılmadık bir gerçek, anekdot veya çerçeve düşünün. Konuyla ilgili güvenilirliğinizi de belirleyen bir şey seçin.
Tez: Bu, dinleyicinizi ve izleyiciyi ikna etmeye çalıştığınız konuyu belirlediğiniz ve sunumunuzun odak noktasını oluşturduğunuz yerdir.
II. Gövde & Gelişme
Gövde, sunumunuzun büyük bölümünü oluşturur ve kabaca iki kısma ayrılabilir. İlk yarıda konunuzu oluşturacaksınız ve ikinci yarıda olası çürütmeleri ele alacaksınız.
Vaka: Bu, argümanınız için destekleyici noktaları ve araştırma yoluyla topladığınız kanıtları sunacağınız yerdir. Muhtemelen her destekleyici nokta için ilgili kanıtları sunduğunuz birkaç farklı alt bölüme sahip olacaktır.
Çürütmeler: Konuyla ilgili olası çürütmeleri değerlendirin ve karşı savlarınız için destekleyici kanıtlarla bunları ayrı ayrı ele alın.
Faydalar: İzleyicinin konumunuzu benimsemesinin faydalarını özetleyin. Bunlara ulaşmak için yumuşak, konuşma geçişleri kullanın.
Dezavantajlar: İzleyicinin paylaştığınız fikirleri reddetmesinin ne gibi sakıncaları olduğunu belirtin. Konuşmaya devam ettiğinizden ve telaşsız şekilde göründüğünüzden emin olun.
III. Sonuç
Sonuç olarak, argümanınızı tamamlayacak, temel noktalarınızı özetleyecek ve bunları izleyicilerinizin aldığı kararlarla ilişkilendireceksiniz.
Geçiş: Yapmaya çalıştığınız kilit noktayı vurgulayan bir geçiş yazın.
Özet: Argümanlarınızı, faydalarını ve konumunuzu destekleyen temel kanıtları özetleyin.
Geri bağlama: Özetinizi dinleyicilerinizin eylemlerine ve kararlarının sunumunuzun konusunu nasıl etkileyeceğine bağlayın.
Son söz: Hedef kitlenize konumunuzu benimseme ve onu desteklemek için harekete geçmek konusunda ilham verebilecek son bir duygusal düşünceyle bitirmeye çalışın.
IV. Alıntılar
Sununuzun sonuna kaynaklarınız için alıntılar içeren bir bölüm ekleyin. Bu, kitleniz için bağımsız doğruluk kontrolünü kolaylaştıracak ve genel sunumunuzu daha ikna edici hale getirecektir.
İkna Edici Sunum Örnekleri
Kendiniz için ilham almak için bu ikna edici sunum örneklerinden bazılarına göz atın. Farklı meslek gruplarından ve kategorilerden ödüllü sunumları inceleyin. Bir başkasının sunumunu nasıl yaptığını görmek, sunum oluşturmanıza yardımcı olabilir. Sunumunuzun yapısı tamamen size bağlı olsa da, genellikle farklı konular için kullanılan bazı ortak ana hatlar vardır.
Bir Konseptin Tanıtımı
Yaygın bir ikna edici sunum türü olan konsept tanıtımıyla; kitlenize yeni bir konsept tanıtır ve onlardan kabul görmeyi sağlamaya çalışan sunum türüdür. Örneğin; ana sütünün faydaları, pasif içiciliğin tehlikeleri gibi konuları tanıtabilir ve onları savunduğunuz alanda gerekli adımları atmaya teşvik edebilirsiniz. İkna edici sunumlar için konsept tanıtımı da oldukça önemli bir türdür.
Kişisel Alışkanlıkları Değiştirmek
Hedef kitlenizin kişisel alışkanlıklarını değiştirmek mi istiyorsunuz? Sağlıklı beslenme alışkanlıklarının nasıl benimseneceği ile ilgili ikna edici sunum örneklerine bir göz atın. Kitlenizi günlük yaşamlarında dikkat etmelerini istediğiniz alana dair, ikna edici bilgilerin yer aldığı dolu dolu bir sunumla karşılayın!
Unutma: Sen de Yapabilirsin!
Herkes, bir sunum oluşturmanın temel çerçevesini öğrendikten sonra ikna edici bir sunum hazırlayabilir. Öğrendiğiniz beceriler, bir vakayı nasıl anlatmanız gerektiğine dair bilgiler verir. İnsanları nasıl etkileyeceğinizi bildiğiniz için kişisel ve profesyonel yaşamınızın diğer alanlarında da, ikna edici sunum gereklilikleri size kesinlikle fayda sağlayabilir.
Şirketimizin içerik ajansı hizmeti, hedef kitlenize kaliteli bir bilgi akışı sağlar. Bilgiyi doğru ve etkili içerikle sunmak ve güven oluşturmak için içerik pazarlama ajansı olarak nitelikli hizmetimizden yararlanın.