Kaliteli İçerik Nedir? Nasıl Yazılır?

Kaliteli İçerik Nedir? Nasıl Yazılır?

İçindekiler

Kaliteli içerik, online hizmet veren işletmelerin başarısı için önemlidir. Belirli aralıklarla içerik üreten bir blog, içerik üretmeyi durduran bir bloga oranla daha sık ziyaret edilir. Sürekli içerik üreten bir sosyal medya hesabı ise daha çok ilgi görür. Düzenli içerik üreten bir işletme ise; potansiyel müşterisine daha çabuk erişir, doğru hedef kitle ile iletişim kurar. Nitelikli içerik  markanızın rakipler arasında öne çıkmasına ve bulunmasına yardımcı olur, kaliteli içerik üretmek için de özgün içerik oluşturmanız ve öne çıkarmanız gerekir. Kaliteli içerik; okura en yüksek seviyede fayda sağlayan ve okuru bilgilendirmesi açısından aradığı soruya cevap vermesi anlamına gelir. Kaliteli içerik oluşturmanın ilk adımı, hedef kitleniz hakkında bir bilgi sahibi olmanızı gerektirir. Kitleniz hakkında bilgi sahibi olur ve onların ilgi alanlarına göre özgün içerik üretirseniz, ilgilerini daha canlı tutabilirsiniz. Bu sayede, minimum maliyetle pazarlama çabanızın karşılığını da alabilirsiniz.

 

Kaliteli İçerik Üretmek

Dünya genelinde pazarlama için yatırım yapan tüm şirketlerin bir ortak özelliği bulunmaktadır. Tüm başarılı işletmeler, harika bir planlama ile doğrudan kullanıcılarıyla iletişim kurarlar. Böylece içeriklerinin kalitesini de yüksek tutarlar. Biz de bu detayı düşünerek kaliteli içerik için hangi aşamalardan geçildiğini sizlerle paylaşmak istiyoruz. Kaliteli içerik oluşturmak için bazı kurallara dikkat etmek, adım adım ilerlemek gerekir. Örneğin; kullanıcıların aradığı değerleri yansıtmayan, bilgiye en kapsamlı şekilde ulaşılmasını sağlamayan, niteliksiz bir içerik dijital varlıklarınızda sadece kalabalık yaratabilir. Bilgi kirliliği ve anlamsız içerikler, kullanıcıları sizden uzaklaştırabilir. Markanızın tüm dijital varlıklarında, okunabilirlik seviyesini arttırmak için nitelikli içerik üretmek, yazıyla uyumlu görsel seçimi yapmak içeriği canlı kılabilmek adına yapabileceğiniz en doğru şeydir. Aynı zamanda içerik üretimi aşamasında, okurun aradığı bilginin anahtar kelimelerine dikkat etmek de gerekir. Bu şekilde hazırlanmış her içeriğin, hedef kitlenin ilgisini çekme gücü hayli fazladır. Bu sayede, içeriklerinizi takip eden müşteri adaylarının ilgisini çekmekte zorlanmaz ve onların ihtiyaçlarına özel içerik üretmiş olursunuz.

 

Kaliteli İçerik Oluşturma Süreçleri

Öncelikle, kaliteli içerik üretimi için hedef kitlenizi nelerin etkilediğinin bilincinde olmanız gerekmektedir. İşletmenize ya da ürünlerinize ve hizmetlerinize karşı duydukları beklentileri arzuları fark etmeniz, bu konuyu sürekli olarak göz önünde bulundurmanız gerekir. Çünkü kaliteli bir içerik için, geçmiş yıllarda alınan verilerle ilerlemek, sadece zaman kaybı yaratır.  Çevrimiçi platformlarda yer alan tüm istatistiklerinizi incelemeniz, değişen dünya ve kullanıcılarınıza ayak uydurmanız gerekmektedir. Kullanıcıların ya da bir diğer deyişle takipçilerinizin taleplerini ya da arzularını bilirseniz, kaliteli içerik üretimi de oldukça kolaylaşır. Kullanıcıların hangi kelimelere aşina olduğuna, ne tür yazılarla ilgilendiklerine ve nasıl bir kişilikleri olduğuna dikkat etmelisiniz. Tamamen yabancı oldukları bir dünyadan bahsetmek yerine, aşina oldukları bir ses tonu yakalamalısınız. Kullanıcıların bilmediği bir konuda içerik üretmektense, kaliteli bir içerik için onların isteklerine kulak verin. İkinci aşama, hedef kitleniz olduğunda geri bildirim isteyin. Size daha iyi içerikler hazırlamanız için ne istediklerini söylesinler ve sizden haber almak istesinler. Geri bildirim, oldukça önemlidir. Çünkü sosyal medyada açık sözlü birkaç kişinin yanı sıra, çoğu insan siz istemedikçe geri bildirimde bulunmaz. Son olarak; benzersiz içerikler üretin, özgün olun, insanların gözünde bir değer yaratın ve orijinal içerik kaynağı haline gelin.

 

Kaliteli İçerik Üretimi Nasıl Yapılır?

Birisi blogunuzu ziyaret ettiğinde, bir merakını gidermek veya bir şey hakkında daha fazla bilgi almak istiyordur. Çoğu zaman  da hemen uygulayabilecekleri bir çözüm ararlar. Pek çok blogun başarısız olduğu yer ise hemen eyleme geçirilemeyen içerik oluşturmaktır. Bu da içeriğinizin kaliteli bir içerik olmadığı anlamına gelir. Bu sebeple; içeriklerinizin daha kaliteli olması için eyleme geçilebilir bilgiler sağlamalısınız. İçeriğinizin değerli olmasını ve kaliteli içerik sayılmasını istiyorsanız, orijinal olmasına özen göstermelisiniz. Kopyalanmış, özgün olmayan bir içerik, kaliteli içerik değildir. Bu durum Google’ın gözünde de böyledir. Aynı şekilde, eski bir haberi tekrardan paylaşmak, üzerine yeni güncellemeler eklenmiş bir uygulamadan bahsetmek de öyle. Bu yüzden de, milyonlarca içeriğin arasından sıyrılmak, ilgi çekmek ve katkıda bulunmak için kaliteli içerik üretmeye özen göstermeli, dijital varlıklarınızın orijinal bir dili olmalıdır. Kaliteli içerik için son taktiğimiz ise kullanıcıların değerlerini göz önünde bulunduran okunabilir içerikler üretmelisiniz. Yani, okuru bilgilendirme açısından tatmin eden bir içerik üretmeye özen göstermelisiniz. Günün sonunda ürettiğiniz içeriğinizin kullanıcılar tarafından tam not alıp aradığı bilgiyi en kapsamlı şekilde ulaşmasını sağlamalısınız.  Okunabilirlik seviyesini arttırmak, kaliteli içerik için altın kuraldır. Bunun için görsel seçim ve içeriği canlı kılabilmek adına yapılan renklendirmeler aynı zamanda içerik üretiminde okurun arattığı bilginin anahtar kelimelerinin ön planda olduğu bir yazının çekme gücü hayli fazladır.

 

Kaliteli İçerik Üretimi Taktikleri

Haydi, kaliteli içerik üretiminin adına belli başlı aşamaları başlıklar altında inceleyelim.

Pazar Analizi:  Pazar analizi yapmadan önce, hedef kitle belirlemelisiniz. Hedef kitlenizi belirledikten sonra, rakiplerinizi incelemeniz gerekir. Hedef kitlenizi belirlerken dikkat etmeniz gerekenler ise şöyle; içeriklerinizi kimler için ürettiğinizi bilin. Örneğin; sektörün profesyonel isimleri mi okuyacak, yoksa bu konuda azami derecede ilgi duyan kimseler mi, bunu bilmeniz gerekir. Bu sayede, basit bir dilde içerikler mi, yoksa daha yoğun bilgi içeren ve gerçek zamanlı gelişmeler mi aktarmanız gerektiğini öğrenebilirsiniz. Bu aşamadan sonra ise rakip analizi yapabilirsiniz. İçeriklerinizi sunacağınız sektörde kimlerin olduğuna ve nasıl içerikler ürettiklerine dikkat edin, inceleyin. Başarılı hesapları baz alarak oluşturacağınız analiziniz sayesinde, kullanıcılar daha önceden benzeri hesaplarda paylaşılan ve beğendiği içerikleri öğrenebilirsiniz. Bu sayede hitap ettiğiniz kitleler arasında en çok ne tür içeriklerin okunduğu, hangilerinin ilgi gördüğü, tercih edilen görsel dili hakkında da bir öngörü sahibi olabilirsiniz. Son olarak; incelemeleriniz sonrası, markanıza özel bir şablon oluşturmaya başlayabilirsiniz.

Anahtar Kelime Analizi: İçeriklerinizi hazırlamadan önce yapmanız gerekenlerden biri de doğru anahtar kelime seçimidir. Anahtar kelimeler, kullanıcıların hakkında bilgi almak istediği konuyla ilgili aramalarda kullandığı kelimelerdir. Doğru anahtar kelimeleri seçmek için ise anahtar kelime analizi gerçekleştirmeniz gerekir. Bir içerik üreticisi olarak, anahtar kelimelerinizi seçmeden içerik üretmemeniz gerekmektedir. Çünkü düşük arama hacmi olan kelimelerle içerik üretmeniz, size maksimum fayda sağlayacak olan kelimelerden vazgeçmeniz anlamına gelir. Doğru yolda olduğunuzdan emin olmak ve kelimelerinizin gücünü keşfetmek için ücretsiz olarak Google Seacrh KW Planner uygulamasını tercih edebilirsiniz. Ek olarak; SEMrush, Searchmetrics, Ahrefs, SEOmonitor’ü de tercih edebilirsiniz. Ancak önceliğinizi Google Seacrh KW Planner uygulamasına vermenizi öneririz.

Başlık Seçimi: İçeriğinizle alakalı bir başlık seçmediğiniz takdirde, ne kadar harika bir içerik olsa da insanların dikkatini çekemez ve tıklanma oranınızı yükseltemezsiniz. Başlığınız her zaman merak uyandırıcı, tıklanmaya değer olması gereklidir. Başlığın doğru seçilmesi CTR’ı , bir diğer deyişle tıklanmanızı da etkileyecektir. Son olarak; başlıkta ve alt başlıklarda da anahtar kelimelere yer vermeye dikkat etmeyi unutmayın.

İçerik Formatı: Daha önce de bahsettiğimiz gibi, içeriklerin en önemli kriteri okunabilir olmasıdır. Okunabilirliğin artması için tercih edebileceğiniz yöntemlerden biri de listeleme şeklinde ilerlemektir. Analog, hatta nostaljik bir tercih olsa da bullet (planlayıcı) ile içerik fikirlerinizi not edebilir. Yan yana nasıl durduğuna dair fikir yürütebilirsiniz. Dilerseniz, bilgisayarınıza, ajandanıza içeriklerinizi not ederek, görseller ekleyerek ilerleyebilirsiniz. Bu sayede içeriklerinizi yayına alırken yapacağınız hata oranını minimuma indirmiş olursunuz. Planladığınız içeriğin daha dikkat çekici olması için emoji, text image ya da farklı yazı stilleri tercih edebilirsiniz. Bu sayede insanların daha fazla dikkat çekmesini sağlayabilir, akıllarında yer edinebilirsiniz.

Görsel Kullanımı: Dikkat çekici, estetik anlamda göze hitap eden görseller kullanılmalıdır. Bu konuda profesyonel anlamda tasarım desteğine ihtiyacınız olabilir. Her mecrada kullanılan görselleri tercih etmek yerine, dijital varlıklarınızın stratejisine uygun bir dil yakalayan görsel planlamasını tercih etmelisiniz. Her yerde kullanılmamış görseller, içeriğin kalitesini etkileyen bir unsurdur. Mümkün olduğunca özgün görseller tercih edin. Böylece insanların dikkatini çekmeniz kolaylaşır, birbiriyle uyumlu görsel dünyaya sahip olursunuz.

Video Kullanımı: Video kullanımı daha akıllarda iz bırakan bir tercih olabilir. Çünkü kullanıcılar videolu içerikleri daha kolay tüketir. Aynı zamanda içeriklerinize zengin bir görünüm kazandırır ve kişilerin sayfa içerisinde daha çok vakit geçirmesini sağlar. Videonuzu mümkün olduğunca kendi sunucularınız üzerinden yayınlamanızı öneririz. Dilerseniz, kendi sunucularınız üzerinden yayınlamış olduğunuz videonuzu, daha sonrasında YouTube üzerinden de sunabilirsiniz.:

İç linkleme: Linkleme ikiye ayrılır. İç linkleme; site içerisinde yer alan bir içeriğinizi, diğer sayfalardaki içeriklerinize yönlendiren bir linkleme türüdür. Bu sayede, kullanıcı merak edip incelediği konu hakkında, başka bir sayfanızı daha ziyaret ederek bilgi almaya devam edebilir. Sitenizde daha fazla vakit geçirir.

Dış linkleme: İç linklemenin tam tersi olan dış linkleme ile referans aldığınız başka bir siteye kullanıcıları yönlendirebilirsiniz.

İçerik Uzunluğu/Boyutu:  İçeriğin uzunluğu ya da kısalığı önemli bir metriktir. Son dönemlerde yapılan araştırma sonuçlarının da gösterdiği veriler, uzun içeriklerin Google’da daha iyi sıralandığı yönündedir. Bu nedenle içeriğinizi işin temel mantığına göre hazırlayın; arama yapan kullanıcıya, arama terimiyle ilgili nitelikli metin gösterebilecek şekilde metinlerinizi uzun tutun.

İçerik Güncelliği: Unutmayın, her ne üzerine içerik üretirseniz üretin, asıl amacınız hep en güncel, en doğru bilgiyi ziyaretçilerinize aktarabilmektir. Güncellenen içerikler, tüm dijital varlıklarda olumlu yönde etki sağlar.

Kullanıcı Yorumları: Kullanıcı yorumları içerik güncel tutar. Sebebi; sayfaya yorum gelmesi sayesinde o sayfaya ekstra bir yazı eklemiş sayılıyoruz. Çok fazla yorum alan sayfalar ise arama motorlarında her zaman daha üst sıralarda yer alır. Yorum almak için yazılan içeriklerde kullanıcıları etkileşime geçirecek kısımlara yer vermek, onlara sorular sormak ya da düşüncelerini paylaşmalarını istemek faydalı olabilir. Yazı altında çözüm ya da birlikte yanıt aranılan yorumlar sayesinde, üst sıralara çıkma ihtimaliniz artar.

Ölçümleme: Google Search Console ve Google Analytics üzerinden ölçümlemenizi gerçekleştirebilirsiniz . Google Search Console 90 günlük veri verir. Ancak bu Google Search Console içerisinde içeriğimizin kaçıncı sırada listelendiğini, hangi anahtar kelimelerinizin trafik getirdiğini link (URL) bazında incelemeler yapabilirsiniz.  Google Analytics’te ise kullanıcının link(URL) bazında sayfalarınıza baktığınızda o sayfada ne kadar süre kaldığını, Google Bounce oranını görebilirsiniz. Yazdığınız içerikleri bu ölçümleme araçlarından kontrol ederek yüksek değerli olanları öğrenebilirsiniz.

Sizler için hem sosyal medyada, hem de web sitenizde kaliteli içerik için gereklilikleri özetledik. Dijital varlıklarınızı yeniden şekillendirmek ve milyonlarca benzeri hesabın önüne geçmek için profesyonel bir yardıma ihtiyacınız varsa; içerik ajansı  İçerik Planı sizin yanınızda! Siz de birbirinden farklı sektörlerde uzun yıllar deneyimli ekibimizle içeriklerinizi hazırlamak ve markalaşma sürecinizde birlikte çalışmamızı istiyorsanız, bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin