Google’da herhangi bir arama yaptığınızda karşınıza çıkan sonuçlar site başlıkları ve özetleri olacaktır. Site başlığı altında, bağlantının özeti niteliğinde açıklamalar yer alır. Meta açıklaması nedir sorusunu yanıtlamak için arama sorgularında görülen bağlantıların altındaki metinleri inceleyebilirsiniz.
Meta açıklamaları bağlantının hemen altında yer alır. Siteyle ilgili kısa ve anlaşılır bilgiler verir. Eğer özel bir meta açıklaması üretmezseniz sistem bunu içeriğinizden belli bir karakter sınırı dâhilinde otomatik olarak alacaktır. SEO uyumu yaratmak ve okuyucuların dikkatini çekmek için bu kısmı boş bırakmamanız gerekir.
Başlık Etiketi Nedir?
Sayfaların başlık kısmında yer alan açıklamalar head etiketleri arasındadır. HTML kısmında yer alan bu etiketler başlık etiketi olarak tanımlanır. Meta açıklamasının yer aldığı başlık etiketi, arama sorgularında görünen kısmı içerir. Aynı şekilde, sayfa ya da içeriğin başlığı da bu kısımda yer almaktadır.
Kaleme aldığınız içeriğin başlığı arama sorgusunda URL kısmının altında görülecektir. Kullanıcıların sitenize veya sayfanıza erişmeleri için başlığa tıklamaları gerekir. Meta açıklamaları ise bu URL kısmının altında yer almaktadır.
Başlık etiketi önemli SEO bileşenleri arasındadır. Burada arama terimlerine yer verdiğinizde sistem otomatik olarak algılayacak ve sayfanızı sonuçlara dâhil edecektir. Yoast SEO eklentisini kullanarak içerik başlığınızın SEO uyumunu ölçebilir ve optimizasyon sağlayan başlık etiketleri üretebilirsiniz.
Meta Açıklaması Nasıl Eklenir?
Başlık etiketi ve meta açıklaması sayfa kaynak kodunun
etiketleri arasına eklenir. Buraya eklenen kodlar sayfanın başlık kısmında görünür. Belirtildiği gibi eğer buraya bir meta metni eklenmezse içerikten otomatik olarak alınacaktır.
WordPress temelli bir site kullanıyorsanız meta metnini sayfa koduyla uğraşmadan ekleyebilirsiniz. Yoast SEO, Meta Tag Manager gibi eklentilerle html sayfasını açmadan meta açıklaması ve başlık etiketi eklemek mümkündür. Blogger kullanıyorsanız, Chrome tarayıcısına ekleyeceğiniz çeşitli eklentilerle HTML sayfasına girmeden meta açıklaması ekleyebilirsiniz.
- Başlık etiketi ve meta kısmı SEO açısından önemlidir. Sıralamayı etkilemekle birlikte siteye yönelen trafiği belirleyen unsurlar arasındadır.
- Arama sorgularında dikkat çekmek için meta kısmını boş bırakmamanız gerekir.
- Call to action ilkesiyle kaleme aldığınız içerikler, kullanıcıların ürün ve hizmetlerinizle ilgilenmek için teşvik edilmelerini sağlar.
- Çarpıcı başlık ve meta içeriğiyle markanızın arama motorlarında fark edilmesini sağlayabilir, görünürlüğünüzü ve etkinizi arttırabilirsiniz.
Meta Açıklaması SEO Açısından Sıralamaya Etki Ediyor mu?
Meta, önemli bir SEO bileşenidir. Başlık etiketi ve meta açıklaması iyi kurgulandığında içeriğin arama sorgularında üst sıralara yükselmesi daha kolay olacaktır.
Bilindiği gibi, Google başta olmak üzere arama motorlarının temel prensibi kullanıcıya herhangi bir terimle alakalı nitelikli sonuçlar sağlayabilmektir. Arama sorgularında çıkan sonuçların aratılan terimler ile ilgili olması gerekir. Diğer yandan, head etiketi arama motoru botlarının incelediği ilk kısımlar arasındadır. Bu kısımda arama terimlerini içeren ifadeler bulunduğu takdirde sitenin sıralaması ve SEO puanı yükselecektir.
SEO Uyumlu Meta Açıklaması Nasıl Olmalı?
- Karakter sınırı meta açıklaması için önemli bir unsurdur. 150-160 karakter meta metni için yeterlidir. Bu uzunlukta bir metinle linkin içeriğini tanıtabilirsiniz. Yazdığınız metinlerin okuyucu tarafından saniyeler içinde anlaşılabilmesi gerekir, bu yüzden kısa tutmaya özen göstermelisiniz.
- Kullanıcının bağlantıya tıkladığında neyle karşılaşacağını bilmesi gerekir. Bu yüzden meta metninde sayfada yer alan içerikten, üründen ya da opsiyondan kısaca bahsetmelisiniz. Başka bir ifadeyle, bu kısımda kullanıcıyı bağlantıya tıklamaya ikna etmeniz gerekir.
- Hem başlık etiketinde hem de meta kısmında anahtar kelime kullanmalısınız. Arama terimlerinin bu kısımda geçmesi SEO bakımından da avantaj sağlayacaktır. Belirtildiği gibi, arama motoru botları ilk olarak head etiketilerinin arasındaki kısmı inceler ve arama terimleri burada geçtiğinde sitenin sıralaması da doğal olarak yükseltilecektir.
- Kısa ve anlaşılır cümleler kurmaya özen göstermelisiniz. Karakter sınırına uyuyor olsa bile uzun cümlelerden çekinmeniz gerekir. Uzun cümlerle ve karmaşık ifadeler okuyucunun dikkatini dağıtacaktır. Bu da içeriklerinize olan ilgiyi azaltacaktır. Yazdığınız meta içeriğinin kısa, anlaşılır ve çarpıcı cümlelerden oluşması gerekir.
- Call to Action cümlelerine yer vermek bu kısımda etkili olacaktır. Ürünün ya da içeriğin çarpıcı özelliklerini vurgulayarak okuyucuyu harekete geçmeye teşvik edecek ifadeler kullanabilirsiniz.
- Clickbait, kesinlikle uzak durmanız gereken bir yöntemdir. Başlık ve meta içeriğinin çarpıcı, ilgi çekici olması gerekir. Fakat kesinlikle ziyaretçiyi aldatacak bir niteliğe sahip olmamalıdır. Okuyucunun dikkatini çekmek kadar sürekli hâle getirmek de önemlidir. Bu yüzden kaleme aldığınız metinler etkili olmalı fakat yanıltıcı olmamalıdır.
Sonuç olarak, kaleme aldığınız meta açıklamalarında kısa, etkileyici cümleler ve doğru bilgi olmalıdır. Bu prensiple sayfanıza organik ziyaretçi akışı sağlayabilir ve SEO sıralamanızı yükseltebilirsiniz.
Karakter sınırı, okuyucuların dikkatini dağıtmamak ve içeriğin saniyeler içinde anlaşılmasını sağlamak için önemlidir. Ayrıca okuyucunun dikkatinin dağılmaması için cümlelerin de kısa ve etkili olması gerekir.
Sonuç olarak meta içeriğinde teknik bir sınır bulunmasa da içeriğin etkili olması ve SEO uyumlu olması için 55-160 kelime arasında olması gerekir.
Seo uyumlu içeriklerin oluşturulması ve etkili bir stratejiyle yönetilmesi için içerik ajansı hizmetimizden faydalanmak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.