Yeni Başlayanlar İçin Google Adwords Kullanma Rehberi

Google Adwords Kullanma Rehberi

Yeni Başlayanlar İçin Google Adwords Kullanma Rehberi

İçindekiler

Dijital reklamcılık, kitleler yerine bireylere hitap etme ve bizzat bireylerin ilgi alanlarına, yaptıkları aramalara göre çalışma imkânı sunuyor. Google Adwords, tüm dünyada en çok tercih edilen ve yüksek etki gösteren reklam verme araçlarından biri. Adwords kullanarak markanızı geniş kitlelere ulaştırabilir, doğrudan ürün ve hizmetlerinizle ilgilenme potansiyeli olan kişilere hitap edebilirsiniz.

Google Adwords reklam verme aracının en büyük avantajı, arama terimlerine göre optimizasyon sağlamasıdır. Markanızı ürünlerinizle ilgilenen kişilere ulaştırmak ve satışlarınızı arttırmak için Google Adwords aracıyla ilgili bilgi edinmenizde ve nasıl kullanıldığını öğrenmenizde fayda var.

Google Adwords Nedir?

Bugün Google Ads ismiyle kullanılan Google Adwords, Google tarafından geliştirilen ve sunulan bir reklamcılık hizmetidir. Arama terimlerini baz alan bir reklam verme algoritması vardır. Kullanıcılara yaptıkları aramalar ile ilgili reklam gösterir. Örnek vermek gerekirse İstanbul balık restoranları terimini Google’da aratan kullanıcıya sayfanın en üst kısmında balık restoranları gösterilir. Google Adwords uygulamasının adı 2019 yılında Google Ads olarak değiştirilmiştir.

Google Adwords Kullanmaya Karar Verdiyseniz…

Adwords reklam aracını kullanabilmek için öncelikle terimleri ve temel sistematiği bilmeniz gerekir. Google Adwords, kullanıcı dostu bir arayüze ve kolay bir kullanıma sahip. Fakat kullanmaya başlamadan önce bu reklam aracının temel kavramlarını öğrenmenizde fayda var.

Temel Termiloji: Google Adwords’de Yer Alan Terimler Ne Anlama Geliyor?

Google Ads’i kullanabilmek için aşağıdaki terimleri öğrenmeniz gerekir. Reklamları oluştururken bunlara ihtiyacınız olacaktır.

Anahtar Kelime

Keyword yani anahtar kelime Google Adwords reklam sistematiğinin ana ögesidir. Reklamlar, kullanıcılar tarafından yapılan aramalara göre gösterilir ve bu aramalar arama terimleriyle gerçekleştirilir. Adwords reklamları, arama terimlerini hedefleyen anahtar kelimelerle kurgulanır. Reklamı oluştururken doğru anahtar kelimeleri seçmeniz gerekir.

Gösterim

Adwords reklamlarının görüntülenme oranı gösterim olarak adlandırılır. İlgili anahtar kelimeyle arama yapan ve reklamı görüntüleyen kullanıcı sayısını ifade eder. Google Adwords reklam maliyetlerini belirleyen temel kırılımlardan biri gösterimdir. Reklamın gösterim ve tıklanma oranları Adwords için harcanan bütçeyi belirler.

Arama Terimleri

Herhangi bir kullanıcının Google’da arama yaparken kullandığı kelime veya kelime grupları arama terimi olarak adlandırılır. Google Adwords reklamı oluştururken kullanılan anahtar kelimeler, arama terimlerine göre belirlenir. Başarılı bir reklam çalışması için, ürün, hizmet ya da marka ile ilgili popüler arama terimleri öğrenilmeli ve reklamlar bu arama terimlerini içeren anahtar kelimelerle kurgulanmalıdır.

Tıklama Başına Maliyet

Google Adwords, esnek bir bütçe sistemine sahiptir. Reklamlar için alınan ücretler gösterim, tıklama gibi kırılımlara göre belirlenir. Her tıklama için de bütçeden belli bir miktar harcanır. Bu harcanan rakam tıklama başına maliyet olarak adlandırılır. Tıklama başına maliyet için net bir rakamdan söz etmek mümkün değildir. Kullanıcının sitede kalma oranı, gösterim, erişim gibi etkenler tıklama başına belirlenen maliyetleri değiştirebilir.

Tıklama Oranı

Google üzerinde ve diğer platformlarda görüntülenen reklamların performansı bu şekilde adlandırılır. Tıklama sayısı ile karıştırılmaması gerekir. Tıklama oranı şu şekilde hesaplanır:

Tıklama Sayısı / Gösterilme Sayısı

Tıklama oranı, reklamın başarısını ölçen bir unsurdur. Reklamı görüntüleyen kullanıcıların reklam ile ilgilenme oranını gösterir. Reklam kampanyalarını iyileştirmek için önemli bir parametredir.

Dönüşümler

Kullanıcıların Adwords reklamına gösterdiği etkileşimler dönüşüm olarak adlandırılır. Metin reklamına tıklandığında veya video reklamı izlendiğinde dönüşüm elde edilir. Reklamınıza gelen dönüşümler dönüşüm izleme özelliğiyle ölçebilir ve raporlayabilirsiniz.

Anahtar Kelime Eşleme Türleri

Adwords reklamının başarısı anahtar kelimelerin arama terimleriyle eşleşmesine bağlıdır. Reklamınız için anahtar kelime belirlerken bunların nasıl eşleşeceklerini de belirtmeniz gerekir. Eşleşme türleri ise aşağıdaki gibidir.

Geniş Eşleme Nedir?

Semantik kelimeler ile yapılan eşleşmeler bu şekilde adlandırılır. Geniş eşleme opsiyonunu seçtiğinizde Adwords reklamınız belirlediğiniz anahtar kelimelerle anlam ilişkisi olan arama terimlerinde de görülecektir. Örnek olarak, hızlı kelimesine geniş eşleme yaptığınızda çabuk terimiyle yapılan aramalarda da reklamınız görülebilir.

Tam Eşleme Nedir?

Oluşturduğunuz anahtar kelimelerin arama terimleriyle birebir eşleşmesini istiyorsanız tam eşleme oluşturmanız gerekir. Kelimeleri köşeli parantez ([]) içine aldğınızda tam eşleme özelliği aktif edilir. Örnek olarak reklamlarınızın yalnızca “tükenmez kalem” terimini aratan kullanıcılara gösterilmesini istiyorsanız Adwords kampanyanız için anahtar kelime belirlerken [tükenmez kalem] şeklinde yazmanız gerekir.

Sıralı Eşleme Nedir?

Sıralı eşleme oluşturmak için anahtar kelimeleri tırnak işareti (“”) içine almak gerekir. Sıralı eşleme oluşturduğunuzda, iki kelimeden oluşan anahtar kelimelerin arasına başka bir kelime girdiğinde reklamınız yayınlanmaz. Örnek olarak “estetik operasyon” terimine yönelik reklam vermek için sıralı eşleme oluşturduğunuzda reklamınız “estetik cerrahi operasyon” teriminde görünmeyecektir.

Geniş Eşleme ve Düzenleyici Nedir?

Sıralı eşlemeye benzer olmakla birlikte daha yüksek kontrol sağlamaya yardımcı olan bir eşleme türüdür. Anahtar kelimelerin başına artı (+) işareti getirerek geniş eşleme özelliğini aktif edebilirsiniz. Geniş eşleme düzenleyici özelliği, kelime gruplarındaki kelimelerden biri değiştiğinde de reklam görüntülenmesini sağlar. Örnek olarak, balık + restoran kelimelerini eklediğimizi varsayalım. Bu şekilde oluşturulan bir anahtar kelimede, “restoran” kelimesini kesin olarak istediğimizi fakat balık restoran ikilisini ağırlıklı olarak hedeflediğimizi belirtiriz. Ancak reklamımız bu durumda “uygun fiyatlı restoran” gibi aramalarda da görülecektir.

Negatif Anahtar Kelimeler 

Reklamınızın istemediğiniz kelimelerde görüntülenmesini negatif anahtar kelimeleri aktifleştirerek engelleyebilirsiniz. Bunun için arama teriminin başına (-) yerleştirmeniz yeterli olacaktır. Başına (-) yerleşen arama terimlerinin dâhil edildiği aramalar bu şekilde reklam gösteriminin dışında kalacaktır.

Arama Terimlerini Bilmek Ne Fayfa Sağlar? 

Arama terimleri, reklamların temel amacını ve hareket noktasını oluşturur. Ürününüzün ya da markanızın hedef kitlenize ulaşabilmesi için bu kitlenin yaptığı aramalarda görünür olmak gerekir. Dolayısıyla arama terimlerini bilmek Google Adwords reklamlarının temelidir. Anahtar kelimeler bu arama terimlerine göre belirlenmelidir.

Anahtar Kelime Seçmek

Başarılı bir Adwords kampanyası yürütmek için doğru anahtar kelimeleri seçmek gerekir. Ürün ya da markanız ile ilgili popüler arama terimlerini öğrenerek anahtar kelimeleri bu terimlere göre belirleyebilirsiniz. Arama terimlerini Google Adwords anahtar kelime belirleme aracını ya da Keywordtools, Ubersuggest gibi SEO araçlarını kullanarak öğrenebilirsiniz.

Reklamlar

Arama sayfası Google Adwords reklamlarının görüldüğü başlıca alandır. Fakat bunun dışında Google Play alışveriş sekmesinde, Google Haritalar’da, web sitelerindeki reklam alanlarında ve diğer uygulamalarda görülebilir. Adsense özelliği aktif edilmiş blog ve web sitelerinde de Google Adwords reklamları görüntülenmektedir. Ancak bu reklamların tamamı kişinin daha önce yaptığı aramalara göre belirlenir.

Kampanyalar

Adwords reklamlarınızı oluştururken bu reklamların nerelerde gösterileceğini, amacını ve reklam türünü belirleyebilirsiniz. Bu kategoriler Google Adwords kampanyaları olarak adlandırılır. Kampanyalar sayesinde reklamlarınızı Google arama sonuçlarında, web sitelerinde, videolarda, haritalarda, alışveriş listelerinde gösterebilir, satış ya da tıklama odaklı reklamlar oluşturabilirsiniz. Başarılı bir çalışma için kampanyalarınızı pazarlama hedeflerinize, marka stratejinize, zamana ve bütçeye göre optimize edebilirsiniz.

Reklam Grupları

Benzer hedeflere göre oluşturulmuş bir ya da birden fazla reklamdan oluşan grular bu şekilde adlandırılır. Oluşturulan her reklam kampanyası en az bir reklam grubundan oluşur. Reklam gruplarını efektif kullanmak için ortak bir temaya göre organize edebilirsiniz. Ayrıca farklı ürün ve hizmet türlerine göre de ayırabilirsiniz.

Kalite Puanı Nasıl Hesaplanır?

Kalite puanı Google Adwords reklamları için önemli bir ölçüttür. Reklam kaliteniz hakkında fikir vermesi için tasarlanan bir araçtır. Adwords, benzer reklamlar veren diğer reklamverenlerle sizin reklamlarınızı kıyaslar ve 1 ile 10 arasında bir puan verir. Yüksek bir puan aldıysanız bu durum aynı anahtar kelimede rekabet gösteren diğer reklamverenlere göre daha kaliteli reklamlar oluşturduğunuz anlamına gelir.

Kalite puanı aşağıdaki kriterlere göre hesaplanır:

  • Beklenen tıklama oranı
  • Reklam alaka düzeyi
  • Açılış sayfası deneyimi

Beklenen Tıklama Oranı Nedir?

Herhangi bir terimde arama yapan kullanıcının seçtiğiniz anahtar kelimeler üzerinden reklamlarınızla ilgilenme ve bağlantılara tıklama olasılığı bu şekilde adlandırılır. Google Adwords beklenen tıklama oranını hesaplarken farklı parametreleri göz önünde bulundurur. Cihaz türü, arama terimleri, açık arttırma durumu gibi faktörler beklenen tıklama oranını etkiler.

Reklam Alaka Düzeyi Ne Anlama Gelir?

Anahtar kelimeler ile reklam arasındaki ilişkiyi ölçen parametre reklam alaka düzeyi olarak adlandırılır. Reklamınızın başarılı olması için, belirlediğiniz anahtar kelimelerin arama terimleriyle allakalı olması gerekir. Alaka düzeyi yükseldikçe reklam başarısı artacak ve daha düşük maliyetlerle etkili reklam kampanyaları oluşturmak mümkün olacaktır. Maliyet, reklam alaka düzeyi arttıkça düşmektedir.

Açılış Sayfası Deneyimi

Reklamınıza tıklayan bir kullanıcının girdiği bağlantıda aradığını bulabilmesi gerekir. Bu durum açılış sayfası deneyimi ile ölçülür. Google reklamını tıklayan kullanıcıların reklam ile alakalı ve yararlı olup olmadığı açılış sayfası deneyimiyle tanımlanır.

Bonus Bilgi

Google Adwords reklamlarınızın maliyetini düşürerek başarı oranını arttırmak için doğru anahtar kelimeleri kullanmanız gerekir. Anahtar kelimeleri arama terimleriyle eşleştirmek Adwords dinamiğinin temelini oluşturur. Bu bakımdan reklam oluştururken popüler aramaları takip etmenizde, dolayısıyla sektörünüz ile ilgili trendlere hâkim olmanızda fayda var. Ayrıca açılış sayfası deneyimini arttırmak ve daha yüksek kalite puanına sahip olmak için içerik ajansı İçerik Planı ile iletişime geçebilirsiniz.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin